Britten trekken nog eens dertig miljoen pond uit voor Filippijnen

De volledig verwoeste stad Tacloban.
De volledig verwoeste stad Tacloban. Foto AFP / Ted Aljibe

De Britse regering trekt nog eens dertig miljoen pond (ruim 35 miljoen euro) uit voor de noodhulp aan de Filippijnen. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd op de top van Gemenebestlanden in Sri Lanka.

In totaal loopt het Britse bedrag voor noodhulp daarmee op tot ruim vijftig miljoen pond. Donaties vanuit de Britse bevolking zijn daarnaast inmiddels opgelopen tot dertig miljoen pond.

Het geld is bedoeld voor de reddingsoperaties van de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Britse gevechtsvliegtuigen en marineschepen worden ook ingezet bij de reddings- en hulpoperaties.

Woensdag liet een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) weten dat tot dusver 3,5 miljoen euro is binnengekomen voor de slachtoffers op giro 555. Dat bedrag is inmiddels verder opgelopen.

De Nederlandse regering heeft een defensievliegtuig beschikbaar gemaakt voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van de tyfoon. Het vliegtuig zal hulpgoederen van de samenwerkende hulporganisaties overbrengen. Eerder liet minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) al weten ruim 2 miljoen euro te geven voor de noodhulp.

Bekijk de verwoesting op de Filippijnen vanuit de lucht:

Lees meer over de ramp in ons overzichtsartikel.

    • Marije Willems