Baanloze groei

„Het is gunstig dat de Nederlandse economie uit de recessie is geklommen, maar het herstel is zeer bescheiden en ligt de Nederlandse economie nog steeds achter op andere landen in de eurozone. Nederland is niet van zijn voetstuk gevallen als veilige haven voor beleggers in staatsobligaties, maar ik zie geen reden voor beleggers om hun portefeuilles significant te wijzigen. Gezien de stijging van de rente op Nederlandse staatsobligaties waren de groeicijfers geen meevaller. Het gaat hier om baanloze groei die vooral exportgedreven is. Intussen blijft de binnenlandse vraag erg zwak en loopt de werkloosheid op. Het consumentenvertrouwen blijft beïnvloed door gedaalde huizenprijzen en onzekerheid over pensioenen, en de bedrijfsinvesteringen trekken onvoldoende aan. Er zijn wel lichtpuntjes: de huizenmarkt lijkt te stabiliseren, en vertrouwenscijfers suggereren meer optimisme bij ondernemers.”

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl