Autobom ontploft in Kabul

Afghaanse politieagenten arriveren op de plek waar de autobom ontplofte.
Afghaanse politieagenten arriveren op de plek waar de autobom ontplofte. Foto AP / Anja Niedringhaus

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is een autobom ontploft, vlak bij de plek waar volgende week wordt gesproken over afspraken met de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau AP.

De aanslag met een autobom werd gepleegd op een voertuig van het Afghaanse leger. Getuigen zeiden meerdere lichamen te hebben zien liggen.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING: At least 6 killed, 22 injured in Kabul suicide attack: Interior Ministry

Overleg over veiligheidspact met VS

De aanslag vond plaats terwijl de Afghaanse en Amerikaanse onderhandelaars zojuist de laatste hand hebben gelegd aan een voorstel voor een veiligheidspact tussen beide landen. Het voorstel wordt volgende week voorgelegd op een traditionele bijeenkomst, de loya jirga, zei de Afghaanse president Hamid Karzai vandaag.

Zonder instemming van de loya jirga, waaraan vertegenwoordigers uit het hele land deelnemen, zal Afghanistan het voorstel waarschijnlijk afwijzen, zei Karzai. Stemt de loya jirga in met het voorstel dan wordt het doorgestuurd naar het parlement.

Afspraken over militaire aanwezigheid

In het document staan afspraken over Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan, maar ook over bijvoorbeeld douaneheffingen op geïmporteerde Amerikaanse goederen of over de vraag of een Amerikaanse militair in Afghanistan strafrechtelijk vervolgd kan worden. Over specifieke veiligheidsgaranties die Afghanistan zou willen, bestaat nog onenigheid, zeiden Amerikaanse bronnen.

De loya jirga begint donderdag en zal enkele dagen duren. Diepe verdeeldheid over het ontwerpverdrag wordt verwacht.

    • Marije Willems