Applaus voor eerste optreden Janet Yellen: Wall Street naar recordhoogte

Beoogd Fed-voorzitter Yellen stelde de financiële markten gerust door het bestaande beleid te handhaven.

Beleggers in Noord-Amerika kunnen hun geluk niet op. Janet Yellen, de beoogde nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, wil voorlopig doorgaan met het stimulansbeleid van de ‘Fed’, drijfveer van de beursrally van dit jaar. De aandelenkoersen opWall Street zijn opgelopen tot nieuwe recordhoogten in reactie op behoudende uitspraken van Yellen tegenover de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat. Yellen is voorgedragen door president Obama en de Senaat moet Yellens voordracht goedkeuren.

De belangrijkste beursindex in New York, de S&P500, sloot de week gisteren af met een stijging van zo’n 1,5 procent in de afgelopen drie dagen. Sinds begin dit jaar is de index met zo’n 26 procent gestegen. De S&P500 boekte een zesde opeenvolgende week van groei, de langste aanhoudende stijging sinds februari.

Yellen heeft geen haast met de afbouw van de steunaankopen van obligaties ter waarde van 85 miljard dollar per maand, die bekend staan als kwantitatieve versoepeling (quantitative easing, kortweg ‘QE3’), bleek bij haar eerste optreden als de kandidaat van president Obama om Ben Bernanke begin volgend jaar op te volgen. De 67-jarige Yellen, sinds 2010 vice-voorzitter van de Fed, werd vorige maand voorgedragen voor de toppositie.

„Het is dringend noodzakelijk dat we doen wat we kunnen om een krachtig herstel te bevorderen”, zei Yellen donderdag bij een hoorzitting van senatoren. „Het is belangrijk om de steun niet weg te nemen, zeker zo lang het herstel zwak blijft.”

Vertaling: de gevreesde afbouw van QE3, die sinds dit voorjaar op de agenda staat maar in september door de Fed werd uitgesteld, is voor dit jaar zo goed als zeker van de baan. De markt had nog rekening gehouden met een stap terug bij de komende vergadering van het beleidscomité van de Federal Reserve in december, maar het lijkt er nu op dat pas in de loop van 2014 een begin zal worden gemaakt met de afbouw van het stimulansbeleid.

„Dit programma kan niet voor altijd doorgaan”, was het enige dat Yellen kwijt wilde over een aanstaande afloop van QE3. De Fed heeft gezegd door te willen gaan totdat de werkloosheid in de VS is gedaald tnaar 6,5 procent, een doel dat nog niet nabij is. Probleem met het aanhoudende stimulansbeleid is dat het is gebaseerd op matig herstel; tegenvallende economische indicatoren uit de reële economie worden door de markt enthousiast verwelkomd als een voorbode van meer stimulans.

Critici van het stimulansbeleid menen dat de Amerikaanse economie te zeer afhankelijk wordt van spotgoedkoop geld. Volgens hen bestaat er een gevaar dat aandelenkoersen te veel worden opgeblazen met kunstmatige hulp van de Fed, en dat een zeepbel uiteen kan spatten wanneer het infuus wordt verwijderd. Vooral aan Republikeinse zijde leven die bezwaren – al ziet het er niet naar uit dat de benoeming van Yellen wordt geblokkeerd.

Yellen ziet geen onmiddellijk gevaar van een zeepbel, zei ze deze week in de Senaat. Maar het beleidscomité is zich er volgens haar „van bewust dat we ons steeds meer zorgen moeten maken om de risico’s, hoe langer het programma doorgaat”.

    • Frank Kuin