Als ik op mijn bek ga, ligt het echt aan mezelf

Van Tim Knol (24), de blozende zanger met de heldere liedjes uit Hoorn, verscheen deze week de derde cd, Soldier On. Voor het eerst nam hij zelf de verantwoordelijkheid. „Ik was eigenlijk nogal verwend.”

Tekst Hester Carvalho, foto Andreas Terlaak

Duif

„Matthijs van Duijvenbode was mijn toetsenist, manager, producer, co-writer en vriend. Dat zijn vijf petten. Ik was helemaal afhankelijk van hem. Vorig jaar stopte ik een jaartje, en Duif ging werken met Douwe Bob. Na mijn pauze besloot hij niet terug te komen. Ik ben drie weken depressief geweest. In januari heb ik besloten om al zijn taken, behalve die van manager, zelf over te nemen.

„Maar ik heb nog steeds behoefte aan een co-writer, voor de afwerking van de nummers. Daarvoor ga ik naar twee vrienden in Hoorn, Erik en Jeroen. Zij hebben een goed oordeel. Of naar Anne Soldaat, mijn gitarist. Hij zegt dan: ‘Misschien kun je hier beter dit akkoord doen.’ Of ‘probeer het eens zo te zingen’.”

Vader

„Ik stuur de nog onvoltooide opnamen altijd naar mijn vader. Ik vind zijn mening belangrijk. Hij geeft niet echt advies, maar hij zegt heel soms ‘dit vind ik niet goed’. Dan vraag ik waar het hem in zit, in hoe het wordt gespeeld of in de melodie. En daar hou ik vervolgens rekening mee. Deze plaat heeft hem verrast, zei hij. Hij vond hem echt anders dan de vorige twee cd’s.”

Megaspannend

„Ik vind het megaspannend hoe de reacties zullen zijn. Eerst deed ik stoer, zo van ‘het kan me niet schelen wat anderen ervan vinden’, maar vorige week begon het toch te kriebelen. Ik heb veel verantwoordelijkheid genomen voor deze plaat. Dus als ik op mijn bek ga, ligt het echt aan mezelf.

„Vanaf mijn tiende heb ik een band, met vrienden uit Hoorn. We speelden de regio plat. Rond 2009 ben ik mijn eigen koers gaan varen, met eigen liedjes, onder míjn naam. Dat heeft goed uitgepakt. Vanaf nu is het nog meer mijn soloproject geworden.

„Ik heb nu voor het eerst zelf geproduceerd. Daarvoor bedenk je koortjes, en beslist dingen als ‘moet die snaredrum niet vetter’? Het is ook gewoon een beetje bluffen. En naar inspiraties luisteren. Deze keer luisterde ik vooral naar de nieuwe cd van Foxygen, een fantastische plaat, al is de band al weer uit elkaar. En naar de nieuwe van Kurt Vile. Hoe hij de leegte gebruikt, daar heb ik een voorbeeld aan genomen. Zo is Highflyer behoorlijk leeg gebleven, met alleen gitaar, toetsen, drum en zang. Normaal gooiden we overal tamboerijn en koortjes bij.”

Zangeres

„De zangeres in Enjoy The Spectacle? Dat ben ik zelf. Ik heb al die koortjes gezongen. Ik kan heel hoog. Bij de opnamen heb ik mijn stem gedubbeld, dat had ik afgekeken van Harry Nilsson. Hij dubbelde iedere zangpartij, dat vond ik altijd een fascinerend effect.”

Solo

„Straks speel ik 65 voorstellingen in het theater, in mijn eentje. Ik doe elk jaar een solotournee langs kleine zalen en ik ben eraan verslaafd geraakt. Om de vrijheid die het geeft. In het theater moet de avond een structuur hebben, maar ik wil geen verhaaltjes instuderen. Heb ik eerder wel gedaan, en daar werd ik heel ongelukkig van.

„Nu doe ik het elke avond een beetje anders. Ik vertel verhalen over muzikanten. Bijvoorbeeld over rhythm&blues-gitarist Jimmy Donley, die geweldige liedjes schreef en ze voor 10 dollar verkocht aan Fats Domino, om drank te kunnen kopen. Op zijn drieëndertigste pleegde hij zelfmoord. Hij was toen vijf keer getrouwd geweest en zwaar alcoholist. Van hem speel ik ook een nummer.”

Amsterdam

„Ik zat goed in Hoorn, maar mijn vriendin werkt in Amsterdam, dus we zijn verhuisd. Het bevalt me, er is altijd wat te doen. Je kunt op dinsdag naar Paradiso of de Melkweg. In Hoorn zat ik op dinsdagavond in mijn eentje aan de bar.

„Ik dacht dat de stad me zou afleiden bij mijn werk, maar ik ben veel productiever dan eerst. Ook omdat Duif er niet meer bij is. Ik was jarenlang verwend. Ik zat lui achterover, als we het hadden over de hoesfoto bijvoorbeeld. Ik knikte ja als ik het goed vond en nee als ik het niet goed vond. Nu ben ik strenger voor mezelf. Zo maak ik op dit moment muziek bij een documentaire, van vrienden uit Hoorn over de koningen van Nederland. Dat zou ik vroeger niet eens bedacht hebben. Nu wel. Net als het beginnen van een eigen platenlabel, Tender Records.”

Café

„Ik heb een café ontdekt waar ik in mijn eentje heen kan. Met leuke barmensen, goede muziek, en ik heb er altijd aanspraak. In Hoorn ging ik naar Swaf, daar kon het ook: er alleen heen gaan en me niet zielig voelen. Dat kon ik eerst niet vinden in Amsterdam, nu gelukkig wel. Op de Zeedijk.”

Outfit

„Ik wil er wat netter uitzien. Op het podium was ik altijd slonzig, met een hoodie en een wijde broek. Nu trek ik een polo aan met een net truitje erover, ik heb een mooie jarenvijftigbroek gekocht. En nieuwe schoenen, leer met veters. Dat wil zeggen: ze zijn tweedehands, lekker voordelig. Ik ben natuurlijk wel een koopjesjager. Op de hoes zie ik er ook al anders uit. Met pet en jas. Ander effect, hè. Die jas kleedt erg af.”

Verhuizen

„In het liedje If My Mind Could Beat My Heart zing ik over ‘the art of leaving for reasons unknown’. Ik ben vijf keer verhuisd in drie jaar tijd. Ik ben altijd bezig met weggaan. Het kriebelt nu ook weer om te verhuizen. Ik heb me nooit ergens voor 100 procent thuis gevoeld. Behalve misschien bij mijn ouders, maar daar heb ik dan ook achttien jaar gewoond. In mijn relatie heb ik het niet trouwens, die kriebels. Daarin ben ik rustig en heel tevreden. In de rest van mijn leven ben ik chaotisch, ik heb het nooit helemaal op een rijtje. Wil altijd bezig zijn.”

Racefiets

„Ik moest op mijn gezondheid gaan letten. Een optreden duurt nu soms meer dan twee uur, daarna ben ik kapot. Het is inspannend door het zingen, en door de elektrische gitaar. Zingen en akoestische gitaar gaat bijna vanzelf, al moet je ook nog je best doen om er emotie in te leggen. Maar elektrische gitaar plus zingen is voor mij nog moeilijk. Daarbij maak ik fouten. Niet dat ik dat erg vind. Iedereen in de band mag van mij nieuwe dingen proberen en fouten maken. Dat geeft niet, het publiek vindt het nog leuk ook. Nu neem ik mijn racefiets mee naar de optredens en in de uren dat ik anders zat te wachten, ga ik fietsen. Lekker hard, muziek op, hoofd leeg.”

Labelbaas

„Ik ga binnenkort een paar singles uitbrengen van een overleden soulzanger, op vinyl. Daarvoor ben ik Tender Records begonnen. Ook om singles van beginnende bands uit te brengen. Als ik bijvoorbeeld Palio Superspeed Donkey twee jaar geleden was tegengekomen en ze waren nog niet getekend door Top Notch, dan had ik hun een single laten maken. In gelimiteerde uitgave van 500 stuks, om jong talent een zetje te geven. Die rol zou ik willen vervullen. Dat heeft Excelsior ook met mij gedaan. Ze hebben me van de straat geplukt en een kans gegeven. Ik weet nog hoe euforisch het voelde, dat iemand in je talent gelooft en je de vrijheid gunt.”

Soldier On is nu uit bij Excelsior Recordings. Tim Knol treedt op: 17/11 Platenwinkel Concerto, Amsterdam; Velvet, Delft; 20/11 Vera, Groningen. Zijn theatertour begint 10 februari 2014: Schouwburg Het Park, Hoorn. Kijk voor meer data op: timknol.nl

    • Andreas Terlaak
    • Hester Carvalho