‘Al-Qaeda in Syrië is creatie van Assad’

Oud-beleidsmedewerker DNB is nu de Syrische minister van Financiën in ballingschap

None

„Het klinkt misschien gek”, zegt Abrahim Miro. „Mijn hele loopbaan heeft in het teken gestaan van deze dag. Ik heb er op gewacht.” Deze week werd hij benoemd tot minister van Financiën in de regering van een niet bestaand land: het deel van Syrië waar president Bashar al-Assad het niet langer voor het zeggen heeft.

Die benoeming lijkt lichtjaren verwijderd van die dag in 1998 toen hij met een koffer vanuit Damascus aankwam in Amsterdam. Als lid van een Koerdische partij was de grond hem in Syrië te heet onder de voeten geworden. Die angst bleek terecht: twee weken later werd zijn broer, leider van dezelfde partij, vermoord.

Miro studeerde economie aan de Vrije Universiteit, kreeg een baan als beleidsmedewerker bij De Nederlandsche Bank en werd vervolgens benaderd een fonds te runnen dat zich bezighoudt met de wederopbouw van Syrië. Daags na zijn benoeming als minister van een niet erkende regering, spreekt hij vanuit de Turkse grensstad Gaziantep. Daar zetelt het hoofdkantoor van de alternatieve regering.

Gefeliciteerd met uw benoeming.

„U kunt me beter sterkte wensen.”

Het noorden van Syrië wordt nu zo gedomineerd door strijdgroepen gelieerd aan Al-Qaeda dat hulpverleners er niet meer heen durven. Hoe gaat u dat dan doen?

„Ik ga er niet zelf heen. Ik bel mensen en vraag ze: hoe gaat het? Wat heb je nodig? Is er een school, is er een winkel, wat voor producten liggen er. Zo krijg je een beeld van de situatie ter plekke alsof je op reis bent. Mensen zijn moe van de oorlog, kapot, verpletterd tussen het regime van Assad en de jihadisten. In de eerste ministerraad heb ik gezegd dat alles valt en staat met veiligheid. Als we een stad kunnen beschermen, of een wijk, dan kunnen we goederen en diensten gaan leveren. Zodra je begint met leveren, zodra je de omstandigheden verbetert, dan haal je ze over om voor ons te kiezen.”

Hoeveel geld heeft u in uw kas?

„We hebben 60 miljoen euro in het wederopbouwfonds dat ik leidde voor ik deze baan kreeg. We hebben ten minste 300 miljoen nodig. Saoedi- Arabië heeft die 300 miljoen beloofd, maar ik ben conservatief en ik geloof het pas als het er is.”

U had een hele goede baan bij De Nederlandsche Bank. Die laat u schieten voor een mission impossible?

„Dat klopt, maar ik leefde als een struisvogel in Amsterdam. Ik had zo door kunnen gaan, lekker iedere dag op de fiets, volleyballen in het weekend terwijl mijn land kapot gaat. Ik offer veel op, maar zo gaat het soms in het leven. Soms moet je er staan.”

De Amerikanen zijn helemaal niet blij met deze regering en vrezen dat u de onderhandelingen met Assad in Genève daardoor dwarsboomt.

„Dat is de verkeerde manier van kijken. Syrië wordt pas werkbaar als Assad aftreedt en zijn geheime diensten worden ontmanteld, mensen die misdaden hebben gepleegd worden bestraft. Daarvoor heb je een sterke oppositie nodig. Pas dan kunnen we onderhandelen tussen twee regeringen: de onze en de zijne. Straks moeten wij met de leider van zijn centrale bank praten. Je kunt dat alleen doen als je zelf ook een ministerie hebt.”

Het deel waarover u wilt regeren, wordt gedomineerd door Al-Qaeda.

„In Nederland heb je een mooi spreekwoord: ‘nooit geschoten is altijd mis’. Het moet! Assad heeft Al-Qaeda gecreëerd. Hij weet dat de opstand geen kans heeft als zij de gematigde oppositie uitroeien. Waarom denk je dat al die strijders van Al-Qaeda in de Abu Graib gevangenis in Irak werden bevrijd? Om in Syrië te vechten. Assad heeft ervoor gezorgd dat zijn vijand niet sexy is.”

In het oosten van Syrië hebben de Koerden net een eigen regering uitgeroepen die niks van uw regering wil weten en u sektarisch noemt.

„In Syrisch Koerdisch gebied is de PYD aan de macht, die sterk verbonden is met de PKK in Turkije en die wapens krijgt van Assad. Assad heeft zijn controle daar uitbesteed. De plaats van de Koerden is in onze coalitie. Dat de Koerden recht hebben op zelfbestuur vinden wij ook, maar alleen als ze met ons samenwerken.”

Ziet u uzelf nog terug in Amsterdam, of eindigt u in Damascus?

„Ik mis Amsterdam ontzettend. Als ik denk: dit gaat niet werken, als ik wandaden zou zien of corruptie, dan pak ik mijn koffers. Maar ik hoop dat ik in Damascus terecht kom. En vervolgens toch terug naar Amsterdam.”

    • Bram Vermeulen