‘Abdulla Yameen nieuwe president Malediven na winst tweede ronde’

Abdulla Yameen vorige week na het uitbrengen van zijn stem in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Foto Reuters / Waheed Mohamed

Abdulla Yameen wordt de nieuwe president van de Malediven. Dat heeft een woordvoerder van de vertrekkende president vanmiddag gezegd, meldt persbureau Reuters. Yameen versloeg vandaag bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de favoriet, ex-president Mohamed Nasheed.

Nasheed won vorige week nog de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar haalde geen meerderheid van de stemmen, waardoor een tweede ronde noodzakelijk was. De winst van Yameen moet nog officieel door de kiescommissie worden bevestigd, maar hij gold als de belangrijkste rivaal van Nasheed. Volgens een woordvoerder van huidig president Waheed kreeg Yameen 51 procent van de stemmen.

Oud-president Nasheed werd in 2008 de eerste democratisch gekozen president van de Malediven. Hij volgde Maumoon Abdul Gayoom op, die dertig jaar aan de macht was en bij zijn aftreden de langstzittende leider van Azië was. Vorig jaar februari werd Nasheed, naar eigen zeggen onder druk van het leger, gedwongen de macht af te staan aan Mohammed Waheed Hassan. Die beschuldigde Nasheed ervan als een dictator te hebben geopereerd.

Yameen geldt als vertrouweling oude elite

De vermoedelijke winnaar van vandaag, Yameen, geldt als een pion van de oude elite die onder Gayoom de touwtjes in handen had. Het is daarom de vraag of Nasheed zich bij zijn nederlaag zal neerleggen en of de politieke onrust op de eilandenstaat nu voorbij zal zijn. De verkiezingen van vorige week en vandaag waren de derde in drie maanden tijd. De verkiezing van 7 september werd ongeldig verklaard vanwege fraude, terwijl een verkiezing in oktober werd tegengehouden door de politie na een uitspraak van het hooggerechtshof.

De Malediven, een eilandenstaat met zo’n 350.000 inwoners, overwegend moslims, zijn een populaire bestemming voor rijke toeristen. Het land geldt, met een gemiddeld inkomen van 4.600 dollar per hoofd van de bevolking, als een van de welvarendste in Zuid-Azië. Maar tegelijkertijd geldt dat een groot deel van de bevolking niet of nauwelijks deelt in de vruchten van het toerisme. Veertig procent van de bevolking in de eilandstaat heeft minder dan een dollar per dag te besteden.

    • Pim van den Dool