2,5 jaar voor dode patiënt

Een Britse chirurg die niet op tijd opereerde, waardoor zijn patiënt aan een darmperforatie overleed, is veroordeeld tot 2,5 jaar wegens doodslag, meldt het British Medical Journal (7 nov. online).

Chirurg David Sellu (66) kreeg op een februari-avond in 2010 zijn leeftijdgenoot James Hughes aan zijn zorgen toevertrouwd. Hughes, aannemer en vader van zes kinderen, had net een knieprothese gekregen, was goed bijgekomen, maar kreeg opeens buikpijn. Sellu vermoedde een darmperforatie, maar deed de hele nacht niks. Toen hij uiteindelijk opereerde was het te laat. Hughes stierf aan bloedvergiftiging.

De rechter liet zich niet vermurwen door een stroom getuigenissen van collega’s en ex-patiënten die verklaarden dat Sellu zo’n fantastische chirurg is. Of was, want Sellu had zelf al gezegd nooit meer te opereren. Toch ruim een jaar de bak in en nog ruim een jaar huisarrest, vond de rechter, hoewel zo’n veroordeling ook in Groot-Brittannië uiterst zeldzaam is.

Wim Köhler