WEEKEND // De Jeugd, Chanel en Buma Rotterdam Beats

De Jeugd van Tegenwoordig op Lowlands. Morgen zendt Nederland 3 een documentaire over de hiphopformatie uit. ANP / Marten van Dijl

Het is weer vrijdag, de week is weer voorbij. Nu kun je dansen, Chaneljurkjes passen of ontdekken hoe De Jeugd de hitlijst bestormt. Met deze vijf tips maak je er een leuk weekend van.

GAAN // Buma Rotterdam Beats

Wat Eurosonic Noorderslag is voor de bands en het Amsterdam Dance Event is voor de dance, is Buma Rotterdam Beats voor de urban en de hiphop. Voor de vierde keer op rij is Rotterdam de smeltkroes van hiphop, soul, r&b en meer tijdens het festival. Op het dagprogramma spreken onder meer Top Notch-labelbaas Kees de Koning en zijn labelkinderen The Opposites, en grootheden uit de Verenigde Staten als Riggs Morales van Atlantic Records, maar ook de vernieuwende soulact uit Australië, Hiatus Kaiyote. Maar er is ook ruimte voor andere stijlen: zo vertegenwoordigt de Londense producer S O H N (eerder dit jaar op North Sea Jazz) lome gitchpop, de drum and bass komt van het Oostenrijkse duo Camo & Krooked.

GAAN // Jasjes passen bij Chanel

t/m 2 februari 2014, Stadhouderslaan 41, Den Haag
In het Haagse Gemeentemuseum kun je momenteel naar de overzichtstentoonstelling van modehuis Chanel. Extra leuk: je kunt er op de foto in een echt Chaneljasje, een witte of een zwarte. Uiteraard hangen er Chanelontwerpen, en wordt ook Karl Lagerfeld, die het Franse modehuis de laatste paar jaar weer op de kaart zette, uitgebreid uitgelicht. Naast de pakjes zijn er ook juwelen te bewonderen. NRC-columniste Joyce Roodnat schreef eerder over het Chanel mantelpakje van actrice Marlene Dietrich dat de tentoonstelling opent:

“Zoiets vind ik nou magisch: ik kijk naar een knoop die Marlene Dietrich zelf heeft dichtgeknoopt. Hij is versierd met twee verstrengelde C’s, en zit op het koffieroomkleurige mantelpakje dat Coco Chanel voor la Dietrich maakte. [Het] verraadt meteen Chanels klasse. Elk jasje, elke rok, elke japon, en alle versies van haar roemruchte petite robe noire, hier opgesteld als een troep merels, allemaal zijn ze anatomische lessen die Chanel zichzelf leerde. Koersend langs de lijnen van het lichaam, joeg ze op het wezen van de vrouw.”

KIJKEN // 3doc: De Jeugd van Tegenwoordig: De Formule

zaterdag 16 november, Nederland 3, 21.30 - 22.30u
Meer hiphop in het lijstje vandaag. Iedereen die altijd al heeft willen weten hoe hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig toch elke keer weer de hitlijsten weet te bestormen met krakers en knallers, opgelet: deze documentaire belooft antwoord te geven op die vraag. En meer natuurlijk. Elja Looijestein sprak voor een artikel voor VPRO’s 3voor12 regisseur Paula van den Elsen over ‘de formule’:

“De regisseur denkt dat de formule van De Jeugd nooit helemaal te ontcijferen valt. ‘Ze blijven ongrijpbaar en ontregelend. Ze weten precies op het randje te balanceren: tussen melig en serieus, tussen toegankelijk en vaag. Ik was bij ze in de studio toen ze bezig waren met een nummer dat geheid een hit was geworden. Het lag net zo lekker in het gehoor als “Sterrenstof”. Later bleek het helemaal niet op het album te staan. Dat is juist hun kracht. Ze sluiten geen compromissen en trekken hun eigen plan. Ze zorgen ervoor dat het geen trucje wordt.’”

Bekijk een voorproefje:

GAAN // Het Kattenkabinet

Herengracht 497, Amsterdam
Geen grapje: hier hebben ze alles, maar dan ook alles op kunstgebied dat met katten te maken heeft. Van schilderijen tot beeldjes tot gedichten over katten. Het Kattenkabinet werd opgericht ter nagedachtenis aan de rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983). Deze kater was gedurende zijn hele leven de eigenzinnige metgezel van Bob Meijer, de man achter het Kattenkabinet. Dat is weer eens wat anders dan je de hele dag achter je pc op Buzzfeed en Tumblr aan zoete poezenbeesten vergapen.

KIJKEN // Downton Abbey

zaterdag 16 november, Nederland 2, 20.20u
Vorige week begonnen, dus de laatkomers kunnen nog inschakelen voor de intriges van de Britse hitserie Downton Abbey (lees hier samenvatting van de eerste aflevering). In het inmiddels vierde seizoen volgen we de perikelen van de familie Grantham en hun landgoed, maar zien we ook wat de modernisering met de familie doet nu de serie de jaren twintig in gaat. Onze correspondent in het Verenigd Koninkrijk Titia Ketelaar schreef eerder over de nieuwe serie:

“Het grootste thema van dit seizoen blijft – naast de liefde – geld. Matthew blijkt geen testament te hebben en dus erft baby George, zes maanden oud, tweederde van zijn bezit en de helft van het landgoed. Waar ook nog eens torenhoge successierechten over moeten worden betaald. Aan de Earl of Grantham (Hugh Bonneville) dus opnieuw de taak Downton van de ondergang te redden. “De meesten van ons maken er maar op twee terreinen een zooi van: financiën en liefde. Ik wil de personages richting de rand van het ravijn duwen”, zegt Fellowes.”

Bekijk een voorproefje:

    • Judith Laanen