Voorwaardelijke celstraf geëist tegen Le Pen na belediging Roma

Foto EPA / Patrick Seeger

Tegen Jean-Marie Le Pen, oprichter van het Front National en vader van de huidige partijleider Marine Le Pen, is twee maanden voorwaardelijke cel en een boete van 10.000 euro geëist, vanwege belediging van de Roma.

Le Pen zou hebben gezegd dat Roma ‘van nature stelen als de raven’. Hij deed zijn uitspraken op 22 september vorig jaar, op een bijeenkomst van het Front National. Hij maakte daar, onder toeziend oog van zijn dochter, politica Marine Le Pen, Roma belachelijk. Over vijf weken wordt de uitspraak van de rechter verwacht.

Roma bezorgen Le Pen ‘jeuk’

Ook donderdag liet Le Pen van zich horen en nam hij weer Roma op de korrel. Bij de presentatie van een nieuwe kandidaat voor de gemeenteraad in Nice verklaarde hij dat de aanwezigheid van Roma in de stad hem ‘jeuk bezorgt en voor stank zorgt’.

Le Pen, die in het Europees Parlement zit, zei te verwachten dat in 2014, als inwoners van Roemenië, Bulgarije en Hongarije vrij mogen reizen door Europa, zo’n vijftigduizend Roma zich in de stad zullen vestigen. “We bevinden ons in een uiterst gevaarlijke omgeving en Nice is niet langer de oase in de woestijn Frankrijk”, aldus Le Pen.

Hij is eerder veroordeeld voor antisemitisme vanwege de opmerking in 2005 dat de nazi’s in het bezette Frankrijk ‘niet bijzonder onmenselijk’ zijn opgetreden. Ook heeft hij de gaskamers een detail binnen de Tweede Wereldoorlog genoemd, daar werd hij in 1999 voor veroordeeld.

Asscher vindt samenwerkingsverband met Wilders verbazend

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het samenwerkingsverband tussen Geert Wilders (PVV) en Marine Le Pen van het Franse Front National ‘hoogst verbazend’. Dat zei Asscher vandaag voor aanvang van de ministerraad.

Wilders reageert altijd als door een adder gebeten als hij het verwijt krijgt van extreemrechts en xenofobie, zei Asscher voor de camera van de NOS. “Dat hij nou de samenwerking opzoekt met zo’n partij is natuurlijk hoogst verbazend.” Het Front National is een partij met op zijn minst een antisemitisch verleden waar ze ‘niet echt ruimhartig’ afstand van nemen, zei Asscher.

Ook maakte de partij van Le Pen onlangs nog een zwarte minister uit voor een aap, zei de minister. “Het is zijn keuze, zijn vrijheid, maar ik vind het wel heel veelzeggend”, zei de vicepremier. “Ik heb er niets mee, dat begrijpt u.”

Het Front National is een extreme partij en Wilders en Le Pen vinden elkaar op een standpunt dat slecht is voor Nederland, namelijk dat het land uit de Europese Unie moet, aldus Asscher.

    • Alex van der Hulst