Vijf vragen over // De handelsmissie van Rutte in China

Waarom gaat premier Rutte naar China?

Rutte is de enige zittende Europese regeringsleider die nog nooit in China is geweest. Het bezoek van vandaag en morgen is bedoeld om kennis te maken met de leiders die de komende tien jaar de tweede economie van de wereld besturen. Voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in China is het bezoek belangrijk omdat de politiek in China overal in het bedrijfsleven aanwezig is, er zijn altijd wel verbanden met de overheid.

Waarom ging hij niet eerder?

Het kwam er de afgelopen jaren niet van. Het was de bedoeling dat Rutte al eerder naar China zou gaan. Vrij snel nadat in oktober 2010 het kabinet-Rutte I aantrad, werden plannen gemaakt, maar al na anderhalf jaar viel het toenmalige kabinet. Daarna volgden de verkiezingscampagne en de kabinetsformatie. Volgens Ruttes woordvoerder is het wel de bedoeling dat de premier volgend jaar of het jaar daarop nogmaals een bezoek aan China brengt.

Wat staat er op het programma?

Rutte wordt in China op hoog niveau ontvangen. Er staan ontmoetingen met president Xi Jinping, premier Li Keqiang en de voorzitter van het parlement op het programma. De president trakteert Rutte op een diner, „een politiek extraatje”, aldus een diplomaat. Als Nederland over het algemeen geen pro-Chinese standpunten had ingenomen of als Rutte onlangs de hand van de Dalai Lama had geschud, was dat niet gebeurd.

Hoeveel handel is er eigenlijk tussen China en Nederland?

China heeft een groot handelsoverschot met Nederland. De Chinese uitvoer naar Nederland bedraagt 32 miljard euro, als je de doorvoer via Rotterdam meetelt zelfs 72 miljard. De Nederlandse uitvoer naar China bedraagt 7,6 miljard euro. De directe investeringen in Nederland zijn nog bescheiden: 294 miljoen euro. Er zijn ruim 500 Nederlandse bedrijven actief in China, en nog zo’n 400 Nederlands-Chinese joint ventures.

Gaat Rutte nog iets zeggen over mensenrechten?

Het staat niet officieel op de agenda. De Nederlandse ambassade heeft er niets over voorbereid, want de premier gaf van tevoren aan dat hij het niet wilde hebben over gevoelige kwesties, zoals de aanpak van dissidenten, censuur op het internet en onderdrukking van de Tibetaanse cultuur. Maar op zijn wekelijkse persconferentie vorige week zei Rutte dat hij mensenrechten wel aan de orde zal stellen.