Vier miljard jaar geleden leek Mars een beetje op de aarde

Vier miljard jaar geleden leek Mars misschien veel meer op de aarde dan nu. De NASA maakte een mooie animatie van hoe de planeet er toen zou kunnen hebben uitgezien. Inclusief bergen én een groot meer, een belangrijk ingrediënt voor leven.

De atmosfeer van mars was dik. Daardoor was het warm genoeg voor de aanwezigheid van stromend water. De animatie is gebaseerd op bewijs dat Mars er ooit heel anders uitzag. Te zien is hoe het klimaat in de loop der jaren verandert van warm en nat naar koud en droog, schrijft NASA over het filmpje:

“Snel over drijvende wolken geven de suggestie van het verstrijken van de tijd. Het meer droogt op, terwijl de atmosfeer geleidelijk verandert van een aarde-achtige blauwe lucht tot de stoffige roze en blauwe tinten die je nu ziet op Mars.”