Timmermans pleit voor kleinere Europese Commissie

Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken pleit vandaag in The Financial Times voor een kleinere Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Het bestuur van Europa is volgens Timmermans niet gefocust en onevenwichtig. “Nederland gelooft in een krachtig Europa met een commissie die onafhankelijk en robuust is”, aldus de minister.

“We geloven, net als voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, dat de EU groot moet zijn op grote onderwerpen zijn en kleiner op kleinere dingen.”

Nederland stelt voor dat er een Europees manifest moet komen waarin staat waar de commissie zich de komende regeerperiode op concentreert. Ook wil Timmermans dat nationale parlementen eurocommissarissen ter verantwoording kunnen roepen en dat de commissie een voorstel kan terugnemen als een derde van de parlementen ertegen is.

Volgens Timmermans kunnen de voorgestelde hervormingen worden gedaan binnen de huidige verdragen. Dat is belangrijk, omdat een ‘langdurig en moeizaam proces van verdragswijziging’ ten koste gaat van de belangrijkste doelstelling: Europa uit de crisis leiden.

    • Marije Willems