The Unknown Known: Rumsfeld

De Iraakse dictator Saddam Hussein beschikte in 2003 niet over de massavernietigingswapens die het excuus voor de Amerikaanse inval in zijn land waren. De Amerikaanse politieke top wist dat die wapens een leugen waren, bedoeld om de internationale gemeenschap de inval door de strot te duwen. Een van de prominentste leugenaars in dit verband was de toenmalige minister van Defensie, Donald Rumsfeld. Filmveteraan Errol Morris neemt Rumsfeld een uitvoerig interview af, niet direct over 2003, maar over de talrijke memo’s over van alles en nog wat die Rumsfeld in de loop van zijn carrière heeft geschreven. Die memo’s stelt Morris – in zijn films altijd bezig met de originele beeldvertaling voor soms behoorlijk abstracte fenomenen – gelijk met sneeuwvlokken. Waarom zien: Op adembenemende wijze laat de filmmaker zien hoe een succesvol politicus creatief omgaat met de waarheid, en welke grote rol Rumsfelds persoonlijke eigenaardigheden speelden in het wereldgebeuren.

The Unknown Known. Errol Morris. (VS)