Sporters kunnen zich in Sotsji maar beter gedeisd houden

Hoe krachtig moet Nederland stelling nemen tegen de Russische antihomowet?

Over de onwenselijkheid van de Russische antihomowet bestaat onder Tweede Kamerleden consensus. Maar hoe wrijf je dat president Vladimir Poetin onder zijn neus tijdens de Winterspelen in Sotsji? Door KLM-directeur en IOC-lid Camiel Eurlings te verzoeken vliegtuigen met bestemming Rusland roze te schilderen? Of door je koest te houden?

Door de diversiteit aan adviezen wordt het de dames en heren politici niet gemakkelijk gemaakt. De vaste Kamercommissie van VWS (Sport) hoopte gisteren met een hoorzitting inzicht voor een politiek standpunt te krijgen, maar de zes organisaties die hen informeerden waren verdeeld.

Directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF schaart zich achter de garantie die het IOC van de Russische regering heeft gekregen, dat alle sporters in vrijheid blijk van hun geaardheid kunnen geven. De algemene lijn van NOC*NSF: sporter, houd je gedeisd. Of er na een overwinning gezoend mag worden met iemand van gelijke sekse? Geen probleem, volgens Dielessen.

Eduard Nazarski, directeur van mensenrechtenorganisatie Amnesty Internationaal vreest vooral het decreet van Poetin dat demonstraties op straat in Sotsji onmogelijk maakt.

Alles goed en wel, redeneert Sjoerd Hamburger, bestuurslid van de sportersvakbond NL Sporter, maar laat de sporters erbuiten. „Sporters hebben niet besloten de Spelen in Rusland te houden. Dat is voor hen besloten.”

Hamburger weet als deelnemer aan de Spelen in Beijing (2008) hoe intimiderend de omgeving van een olympische sporter kan zijn, omdat ie voortdurend met de discussie wordt geconfronteerd. Nu gaat het over homo’s, destijds over Tibet en de mensenrechten. „Ik dacht: straks moet ik nog een standpunt innemen. Dat wilde ik niet. Ik was in Beijing om te sporten.”

De activistische geluiden komen van het COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen, en Human Rights Watch, de wereldwijde organisatie die zich richt op de schending van mensenrechten. COC-voorzitter Tanja Ineke gruwt van het intimiderende klimaat voor homo’s in Rusland en de weinige bescherming die de autoriteiten bieden. Ferm: „Die wet moet van tafel, daar moet de regering op blijven aandringen.”

Boris Dittrich van Human Rights Watch vindt wel dat er enigermate van verzet tegen de antihomowet moet worden geboden. „Want hoe je het ook wendt of keert, die wet is in strijd met alle mensenrechten.”

Hoe krachtig de regering stelling moet nemen tegen de antihomowet zal maandag blijken als de Kamercommissie met minister Schippers (Sport) de sportbegroting behandelt. Wat Matthijs Huizing (VVD) deed verzuchten: „Kan er bij de toewijzing van de Spelen geen rekening met onwenselijkheden van een land rekening worden gehouden? Dan hoeven de Spelen politiek niet worden misbruikt.”

    • Henk Stouwdam