Schuld, boete, vergeving en verzoening

None

Zien Film

Troubled water

Nederland 2, 23.45-01.40u.

Een sociaal werker raadt Jan aan een andere naam te nemen: „Mensen kennen je naam misschien nog uit de krant.” Dus besluit Jan zich voortaan Thomas te noemen. Hij wordt wegens goed gedrag vervroegd uit de gevangenis gelaten, waar hij zat vanwege de moord op een kind. Of was het een ongeluk, zoals hij zelf volhoudt?

Thomas gaat als organist werken in een katholieke kerk in een voorstad van Oslo, waar hij al zijn demonen kwijt kan in oorverdovend orgelspel.

Hij voelt zich aangetrokken tot Anna, de alleenstaande vrouwelijke pastor van de kerk, maar vertelt haar niets over zijn verleden.

Zij heeft een blond zoontje dat erg lijkt op het dode jongetje dat Jan op zijn geweten heeft. Als Agnes, de moeder van het kind dat Jan/Thomas vermoordde, hem herkent, volgen de ontwikkelingen zich snel op. Ook verschuift dan het vertelperspectief van Thomas naar Agnes.

De Noorse film Troubled Water laat de emoties hoog oplopen, maar blijft tegelijkertijd uiterst genuanceerd over de lastige morele kwesties die regisseur Erik Poppe aanspreekt. Schuld, boete, vergeving en verzoening; het komt allemaal aan de orde in een goed geacteerde, tot nadenken stemmende film.

André Waardenburg