Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Saviano: Nederland onderschat macht Italiaanse maffia

In Nederland wordt de financiële en economische macht van de georganiseerde misdaad zwaar onderschat. Er moet een wet komen die samenwerking met maffiosi strafbaar stelt, zodat politie en justitie effectiever kunnen optreden.

Dit zegt de Italiaanse schrijver en onderzoeksjournalist Roberto Saviano in een gesprek met deze krant. Hij wijst erop dat prominente leden van de ’ndrangheta, de Calabrese maffia die de cocaïnehandel in Europa domineert en een van de machtigste misdaadgroepen ter wereld is, in Nederland opereren. Zo is twee maanden geleden in een snackbar in Nieuwegein Francesco Nirta gearresteerd, een kopstuk van de ’ndrangheta en een van de tien meest gezochte maffiosi. Nederland wordt als een goede schuilplaats beschouwd omdat strenge maffiawetten ontbreken en omdat de identiteitscontrole beperkt is.

Saviano’s pleidooi komt ruim een maand nadat minister Opstelten (Justitie) de Kamer schreef dat de bilaterale samenwerking tussen de Nederlandse en Italiaanse politie en justitie via een liaison-officier op de ambassade in Rome wordt beëindigd. Opstelten zet de liaison-officieren liever in andere landen in. Het justitiële contact tussen EU-landen kan volgens hem ook goed verlopen via Europol. Dat is de organisatie, in Den Haag, waar Europese politiekorpsen informatie uitwisselen.

Volgens maffiabestrijders in Rome worden de korte en directe lijnen tussen de Italiaanse en Nederlandse justitie hiermee doorgeknipt en zal de uitwisseling van informatie bureaucratischer en minder effectief verlopen. Europol functioneert vooral als internationaal informatiecentrum.