Rutte op handelsmissie naar China - ‘gevoelige kwesties gemeden’

Minister President Mark Rutte wordt ontvangen door premier van China Li Keqiang in de Great Hall of the People. Foto ANP / Jerry Lampen

Premier Rutte en minister Lilianne Ploumen voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking (PvdA) brengen vandaag en morgen een bezoek aan China voor een handelsmissie. Een delegatie uit het bedrijfsleven is met hen mee. Rutte zal onder meer president Xi Jinping, premier Li Keqiang en de voorzitter van het parlement ontmoeten. Het is de eerste keer dat Rutte China bezoekt.

Eigenlijk had de missie al eerder moeten plaatsvinden, maar vanwege binnenlandse politiek (het kabinet viel, toen waren de campagnes, toen de formatie) kwam het er niet van. Rutte is de enige zittende Europese regeringsleider die nog nooit in China is geweest. Het bezoek is bedoeld om kennis te maken met de nieuwe leiders van de tweede economie van de wereld. De Chinese uitvoer naar Nederland 32 miljard euro; met de doorvoer via Rotterdam meegeteld is de Chinese export 72 miljard.

Gevoelige kwesties worden gemeden

Rutte zal alleen Beijing bezoeken. Wel is de bedoeling dat hij volgend jaar of het jaar daarop nog eens naar China zal afreizen. ‘Gevoelige kwesties’, zoals aanpak van dissidenten, censuur op internet en onderdrukking van de Tibetaanse cultuur, worden doelbewust gemeden, schreef onze correspondent Oscar Garschagen in NRC Handelsblad:

“Zocht Ruttes voorganger Balkenende contact met dissidente schrijvers en advocaten, de premier maakte duidelijk daaraan nu geen behoefte te hebben en dus heeft de Nederlandse ambassade niets voorbereid.”

Dat Rutte ook op een diner wordt getrakteerd door president Xi is een Chinese geste, schrijft Garschagen.

“Los van het feit dat Nederland de tweede EU-handelspartner van China is en Nederland wordt gezien als een waardevolle leverancier van technologie, speelt het mogelijke Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad een rol. China en Nederland nemen bovendien beide deel aan de militaire missie in Mali.”