Rutte: dialoog met China

Chinese premier reageert ‘open en positief’ op agenderen van mensenrechten

Minister-president Mark Rutte werd vanmorgen bij zijn tweedaagse bezoek aan China in Beijing ontvangen door de Chinese president Xi Jinping.
Minister-president Mark Rutte werd vanmorgen bij zijn tweedaagse bezoek aan China in Beijing ontvangen door de Chinese president Xi Jinping. Foto ANP

Op initiatief van Nederland zal nog dit jaar, waarschijnlijk in december, de Chinees-Nederlandse mensenrechtendialoog worden hervat. Volgens premier Rutte, die vandaag aan een tweedaags bezoek aan China is begonnen, is op zijn voorstel door zijn Chinese collega, Li Keqiang, „open, positief en instemmend” gereageerd. Volgens Rutte zal in deze dialoog, gevoerd door diplomaten, alles aan de orde kunnen komen.

„Van arbeidsomstandigheden tot harde mensenrechten”, aldus Rutte, die door Li met militaire eer werd ontvangen in de entree van de Grote Hal van het Volk aan het Plein voor de Hemelse Vrede. Rutte, die met Li in het Engels sprak, zei dat de Chinese premier mensenrechten belangrijk vindt omdat alleen in „een vrijer land, in een vrijere samenleving mensen met nieuwe ideeën komen die waardevol zijn voor de economische ontwikkeling”. Li geldt als een economische liberaal.

De Chinees-Nederlandse mensenrechtendialoog heeft sinds 2009 een kwijnend bestaan geleid na botsingen over de Nederlandse ontvangst van de dalai lama en incidenten over de behandeling van dissidenten. Tot vorige week wilde China van geen hervatting weten, maar Li heeft op verzoek van Rutte en de zijnen alsnog ja gezegd.

Door afspraken over de procedure van de mensenrechtendialoog te maken hoefden Rutte en Li er ditmaal geen inhoudelijk gesprek over te voeren. „Het gaat er vooral om dat wij elkaar in de ogen kunnen kijken en een band kunnen smeden”, aldus Rutte.

Op het Plein van de Hemelse Vrede waren bij de tombe en het portret van Mao Zedong Nederlandse vlaggen opgehangen naast de Chinese rode vlaggen. De geoliede Chinese ontvangstmachine – Rutte was de vierde premier deze week op bezoek in Beijing – leek even te haperen: een rood-wit-zwarte vlag van Jemen ter ere van het bezoek van de president gisteren was het leger vergeten te strijken.

Rutte erkende dat Nederland op het hoogste politieke niveau „te lang is weggebleven”. Om dat goed te maken zei hij al volgend jaar terug te komen met een grote handelsdelegatie.

Als tweede geste heeft hij China aangeboden Nederlandse milieuexperts in te zetten bij de broed- en conserveringsprogramma’s voor de zeldzame panda. Nederland zou graag een panda ontvangen, liet Rutte doorschemeren. „Wij hebben uitstekend geoutilleerde parken.” Panda’s vormen voor China een diplomatiek instrument.

    • Oscar Garschagen