Ronaldo schenkt Portugal zege tegen Zweden

Portugal heeft zich vanavond een goede uitgangspositie verworven voor het bereiken van het WK. De ploeg van coach Paulo Bento was in de eerste play-off tegen Zweden met 1-0 te sterk.

Cristiano Ronaldo viert zijn doelpunt in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden in Lissabon. Foto Reuters / Rafael Marchante

Portugal heeft vanavond een stap in de goede richting gezet in aanloop naar het WK in Brazilië komende zomer. De ploeg van coach Paulo Bento was in de eerste play-off tegen Zweden met 1-0 te sterk in Lissabon. De elftallen treffen elkaar dinsdag weer, dit maal in Zweden.

Sterspeler Cristiano Ronaldo, die in de eerste helft weinig indruk maakte, kopte negen minuten voor tijd de winnende goal binnen. Het was een technisch goed doelpunt, dat een paar minuten later werd gevolgd door nog een poging. Die eindigde echter op de lat.

Weinig sprake van duel Ronaldo - Ibrahimovic

De verwachtingen voor de wedstrijd waren hooggespannen, onder meer door de confrontatie tussen voetbalgrootheden Ronaldo en Zweden-vedette Zlatan Ibrahimovic. De aanvaller van Real kreeg de smaak na een matige eerste helft nog wel te pakken. Ibrahimovic kwam nauwelijks in het stuk voor.

Portugal begon sterk, ingehaald door Zweden

Portugal begon sterk aan de wedstrijd en kreeg al in de vijfde minuut een grote kans via João Moutinho, meldt persdienst Novum. De middenvelder van AS Monaco omspeelde oud-PSV-doelman Andreas Isaksson, maar schoot vervolgens vanuit een moeilijke hoek in het zijnet.

Naarmate de eerste helft vorderde, nam Zweden het heft in handen. Regelmatig bestookten de Scandinaviërs het doel van doelman Rui Patrício. De goalie hoefde echter slechts eenmaal handelend op te treden bij een schot van Sebastian Larsson en zag pogingen van Johan Elmander en Kim Källström naast gaan.

Geel voor Ronaldo, had rood kunnen zijn

In de tweede helft herstelde Portugal de verhoudingen op het veld. Kansen leverde het overwicht van de Zuid-Europeanen aanvankelijk niet op. In de slotfase eiste wie anders dan Ronaldo toch weer de hoofdrol op. De aanvaller mocht overigens niet klagen dat een charge op Isaksson even daarvoor met slechts geel werd bestraft.

Een greep uit de Twitter-reacties:

Twitter avatar AdvanOosten Ad van Oosten Zweden wil niet verliezen, Portugal wil geen doelpunt tegen krijgen. Dus veel mannen achter de bal. #porzwe
Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali Vanavond effe geen kleffe Europese eenwording maar gewoon oorlog. Portugal-Zweden. #porzwe
Twitter avatar Dolfjansen Dolf Jansen Portugezen ergeren zich aan Zweden, scheidsrechter, matig spel en elkaar. Wij aan de kutmuziek van de tribune. En aan de Portugezen
#porzwe

Hoewel de meeste aandacht uitging naar de wedstrijd van Portugal tegen Zweden, werden er ook andere duels beslecht.

Twitter avatar SuleyOzturk Süleyman Öztürk Vnv in de schaduw van #porzwe:
IJsland-Kroatië
Griekenland-Roemenië
Oekraïne-Frankrijk
Italië-Duitsland
Engeland-Chili

De eerste play-off tussen IJsland en Kroatië voor een ticket voor het WK voetbal in Brazilië leverde geen winnaar op. In Reykjavik bleven beide landen steken op 0-0.

Voor Frankijk wordt WK steeds onhaalbaarder

Frankrijk dreigt het WK van volgend jaar in Brazilië mis te lopen, schrijft Novum. De wereldkampioen van 1998 ging in de eerste play-off met 2-0 onderuit tegen Oekraïne. Griekenland zette een grote stap richting het WK door Roemenië in Piraeus met 3-1 te verslaan.