Rehn keurt begroting Nederland goed - zes miljard voldoende

Die kant moet het op. Olli Rehn op archiefbeeld.
Die kant moet het op. Olli Rehn op archiefbeeld. Foto AP / Yves Logghe

Europees begrotingscommissaris Olli Rehn is akkoord met de begroting voor 2014 van de Nederlandse regering. Dit ondanks het feit dat het begrotingstekort boven de drieprocentsnorm uitkomt. Dat heeft Rehn vanochtend bekendgemaakt in Brussel.

Twitter avatar EU_Commission European Commission EU budgetary surveillance into full gear:@EU_Commission 1st opinions on eurozone countries draft budgets http://t.co/YeRyjCdvjo #eugrowth

De begroting voldoet aan de eisen, maar er is geen enkele marge ingebouwd, constateert de Europese Commissie. De begrotingsplannen moeten daarom strikt worden doorgevoerd om tegenvallers te voorkomen. Uit recente ramingen blijkt dat Nederland pas in 2015 op 3 procent uitkomt.

Zes miljard is voldoende

Nederland heeft al sinds 2009 een tekort dat hoger is dan de Europese norm van drie procent. Deze zomer deelde Rehn aan Nederland mee dat als de Nederlandse economie zich zo slecht zou blijven ontwikkelen, het begrotingstekort ook volgend jaar niet onder de 3 procent hoeft te komen.

De op Prinsjesdag gepresenteerde begroting bevatte bezuinigingen ter waarde van zes miljard, en die bleven in stand met het later gesloten begrotingsakkoord. Daarmee voldoet Nederland niet aan het doel van 2,8 procent: het tekort komt in 2014 uit op 3,3 procent, zowel volgens het Centraal Planbureau als volgens de Europese ramingen.

    • Marije Willems