Putin’s Games: Olympische Spelen

None

In heel de uitgestrekte Russische Federatie is er maar één subtropische landstreek, de omgeving van Sotsji aan de Zwarte Zee. Als er ergens geen sneeuw valt in de Russische winter, dan is het daar. En juist op die plek, heeft president Vladimir Poetin besloten, zullen volgend jaar de Olympische Winterspelen plaatsvinden. Dat is een van de spectaculaire bevindingen van de Russische filmmaker Genteljev, die bewijst dat je ook op journalistieke manier een uitstekende documentaire kunt maken.

Waarom zien: Bijna overal leidt de organisatie van Olympische Spelen tot schandalen en problemen, maar in Rusland maken ze het wel heel bont: de corruptie, de zakenlieden die zodanig onder druk worden gezet dat ze voor hun leven vrezen, de skischans die op een andere plek opnieuw moet worden gebouwd omdat de aarde is verschoven. En natuurlijk die rare keus voor een subtropische plek, die door de lucratieve onroerendgoedmarkt ter plaatse werd ingegeven.

Putin’s games. Door Aleksandr Genteljev. (Rusland)