Proces tegen Keniaanse president bij ICC gaat gewoon door

De processen tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en zijn plaatsvervanger William Ruto bij het Internationaal Strafhof (ICC) worden niet uitgesteld. De Afrikaanse Unie (AU) had daar om gevraagd, maar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag tegen gestemd, meldt persbureau Reuters.

President Uhuru Kenyatta, in het midden, bij de begrafenis van familieleden die om het leven kwamen tijdens de terroristische aanslag op Westgate Mall in Kenia.
President Uhuru Kenyatta, in het midden, bij de begrafenis van familieleden die om het leven kwamen tijdens de terroristische aanslag op Westgate Mall in Kenia. Foto AP / Ben Curtis

De processen tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en zijn plaatsvervanger William Ruto bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden niet uitgesteld. De Afrikaanse Unie (AU) had daar om gevraagd, maar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag tegen gestemd, meldt persbureau Reuters.

De unie maakt zich zorgen om de onrust in het land, die na de terroristische aanval op een winkelcentrum in Nairobi in september is toegenomen. Het uitstellen van de processen tegen Kenyatta en zijn Ruto – die terechtstaan voor hun rol bij geweld na verkiezingen van zo’n vijf jaar geleden – zou verdere destabilisatie voorkomen, menen de Afrikaanse landen.

Kenia zegde lidmaatschap ICC op

De resolutie van de AU bij de Veiligheidsraad is nu verworpen. Kenyatta en Ruto werden bij de verkiezingen eerder dit jaar in Kenia gekozen. Ze waren toen al door het Strafhof aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Bij het verkiezingsgeweld van vijf jaar geleden kwamen meer dan elfhonderd mensen om het leven.

Eerder probeerde de AU al te voorkomen dat de leiders überhaupt zouden worden berecht. Omdat het Strafhof de zaken doorzette, zegde Kenia zijn lidmaatschap op.

Bekijk hier de reactie van de zeven niet-permanente leden van de Veiligheidsraad:

En hier de reactie van de “teleurgestelde” Afrikaanse landen:

    • Laura Klompenhouwer