‘Politie betaalt uitvaart 17-jarige jongen die werd doodgeschoten’

Bloemen voor de doodgeschoten 17-jarige op station Holland Spoor.
Bloemen voor de doodgeschoten 17-jarige op station Holland Spoor. Foto ANP / Phil Nijhuijs

De politie heeft de uitvaart betaald van de 17-jarige jongen die vorig jaar in Den Haag door een agent werd doodgeschoten. Dat schrijft het AD. Een politiewetenschapper spreekt in de krant van een ‘uitzonderlijk gebaar’.

Rishi Chandrikasing werd 24 november op station Hollands Spoor door een politiekogel in zijn hals geraakt nadat NS-personeel de politie had gewaarschuwd dat hij
mogelijk een vuurwapen bij zich had. De agent die Rishi neerschoot wordt strafrechtelijk vervolgd. Over een kleine maand staat hij terecht. Hem wordt doodslag ten laste gelegd.

De politie heeft met het betalen van de uitvaart niet vooruit willen lopen op de uitkomst van de rechtszaak, benadrukt een politiewoordvoerder in de krant. Omdat het overlijden van Rishi voor de familie zeer tragisch is en omdat geen sprake was van noodweer, is besloten dat de politie voor de kosten van de uitvaart opdraait. Om welk bedrag het gaat is niet bekend.

‘Betaling heel verstandig’

Op de vroege ochtend van 24 november werd Rishi op het station dodelijk geraakt door een politiekogel. De betrokken agent dacht dat de jongen een wapen trok, maar hij bleek ongewapend. De agent die heeft geschoten is de dag na het incident al officieel als verdachte aangemerkt.

Socioloog Jaap Timmer, gespecialiseerd in politiegeweld en verbonden aan de VU, kent slechts twee voorbeelden waarin de politie tot vergoeding van de uitvaartkosten overging. Hij noemt de betaling ‘heel verstandig’. “Het is een mooi gebaar van medeleven. Bovendien, als de rechter je achteraf tot betaling dwingt, levert dat bijna altijd gedoe op.”

(Novum)