Peter Koelewijn verliest zaak tegen A.F.Th. van der Heijden

Zanger Peter Koelewijn heeft de rechtszaak die hij tegen schrijver A.F.Th. van der Heijden aanspande naar aanleiding van diens roman De helleveeg verloren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam zojuist bekendgemaakt.

Koelewijn meende in de roman De helleveeg, het eerder dit jaar verschenen deel uit A.F.Th. van der Heijdens romancyclus De Tandeloze Tijd, zijn moeder beticht te zien worden van ‘aborteuse praktijken’. Hij eiste onder meer een rectificatie in drie kranten, waaronder NRC Handelsblad, en in nog onverkochte exemplaren van De helleveeg middels een inlegvel. Hij wilde ook dat de familienaam uit volgende drukken zou worden verwijderd.

De rechter willigde geen enkele eis van Koelewijn in. Volgens advocate Jacqueline Schaap, die de belangen behartigde van Van der Heijden, is duidelijk geworden dat “wat Koelewijn in de roman leest, er niet staat”.

Verder zegt Schaap dat de uitspraak laat zien dat Van der Heijden de vrijheid van de romanschrijver niet overschreden heeft.

Koelewijn dient de kosten van het geding te betalen, een bedrag van iets meer dan 2500 euro.

In zijn roman situeert Van der Heijden een abortuspraktijk boven de, in werkelijkheid bestaand hebbende, Eindhovense viswinkel van de familie Koelewijn. De familie, zo schrijft Van der Heijden in zijn roman, van die zanger met de hit Kom van dat dak af. Dat kon alleen maar doelen op zijn ouders, aldus Koelewijn.

Koelewijn vroeg zich tijdens de rechtszitting twee weken geleden af waarom Van der Heijden dit zijn familie wilde aandoen, en verklaarde destijds:

“Het voelt als klap in het gezicht van iemand die ik niet eens ken. Voor mijn gevoel gaat Van der Heijden in zijn roman de grenzen van zijn artistieke vrijheid te buiten. Ik vind de manier waarop mijn familie in dit boek is neergezet een zeer grievend gebeuren. Ik sta hier omdat ik het fundamentele recht heb me te verdedigen als ik word aangevallen. Ik voel de noodzaak dat voor mijn reeds overleden ouders, mijn broers en zussen te doen.”

Koelewijn verweet Van der Heijden gebrek aan inlevingsvermogen en eiste onder andere rectificatie.

Maar volgens de partij Van der Heijden werd er in De helleveeg noch gesuggereerd dat de familie van Koelewijn boven de viswinkel woont noch dat de moeder Koelewijn voor aborteuse praktijken verantwoordelijk  was. De aborteuse was volgens de partij Van der Heijden een ander romanpersonage, te weten dat ‘groezelige wijf van de kennel’, en niet de moeder van Peter Koelewijn.

In een opiniestuk voor NRC Handelsblad vroeg Koelewijn zich af waarom Van der Heijden zijn ouderlijk huis neer moest zetten als plaats delict.

Van der Heijden verweerde zich enkele weken terug al tegen de aanklacht.

De recensie van De helleveeg leest u hier.