Patriot- en piraterijmissie verlengd

Minister-president Mark Rutte op bezoek bij de patriot missie in de Turkse stad Adana.
Minister-president Mark Rutte op bezoek bij de patriot missie in de Turkse stad Adana. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Patriotmissie en de missie tegen piraterij voor de kust van Somalië worden verlengd. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Hoelang de Patriots nog in Zuid-Turkije blijven staan is niet vastgelegd. De verlenging van de missie in de Golf van Aden is voor een jaar.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) verrichten de circa 250 Nederlandse militairen die sinds januari in Turkije gestationeerd zijn ‘fantastisch werk’. “Er is nog steeds dreiging van raketten vanuit Syrië, en de Patriots zorgen ervoor dat de burgerbevolking wordt beschermd. Ze hebben ook een afschrikwekkende werking.”

Afweergeschut is nog nooit gebruikt in Turkije

Het feit dat het afweergeschut, waar alleen Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland over beschikken, nog nooit gebruikt is bewijst volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) allerminst dat hun aanwezigheid overbodig is. “Deëscalatie is een belangrijk uitgangspunt van de missie. De NAVO zou geen verzoek doen als er geen noodzaak zou zijn.”

De EU-operatie in de Golf van Aden begon in 2008, twee jaar later kwam daar de NAVO-missie Ocean Shield bij. Nederland levert onder meer fregatten en militairen die zeetransporten moeten beschermen tegen de piraten die daar actief zijn.

Aantal kapingen is sterk gedaald sinds 2011

Volgens het ministerie van Defensie is het aantal kapingen sinds 2011 sterk gedaald. De oorzaken van de Somalische piraterij zijn nog wel aanwezig, en daarom wordt ook gewerkt aan meer veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land. Zo wordt ondersteuning geboden bij het opleiden van het Somalische leger en het versterken van het rechtssysteem.

    • Alex van der Hulst