Mensenrechtendialoog met China hervat op initiatief van Nederland

Premier Rutte wordt door premier Li Keqiang ontvangen in de Grote Hal van het Volk aan het Plein voor de Hemelse Vrede. Foto ANP / Jerry Lampen

Op initiatief van Nederland zal nog dit jaar, hoogstwaarschijnlijk in december, de Chinees-Nederlandse mensenrechtendialoog worden hervat. Volgens premier Rutte, die vandaag aan een tweedaags bezoek aan China is begonnen, is op zijn voorstel door zijn Chinese collega, Li Keqiang, “open, positief en instemmend” gereageerd.

‘Alles komt aan de orde’

Volgens Rutte zal in deze dialoog, die wordt gevoerd op het niveau van diplomaten, alles aan de orde kunnen komen. “Van arbeidsomstandigheden tot harde mensenrechten”, aldus Rutte die door premier Li met standaard militaire eer werd ontvangen in de twee voetbalvelden grote entree van de Grote Hal van het Volk aan het Plein voor de Hemelse Vrede.

Rutte, die met Li in het Engels sprak, zei dat de Chinese premier mensenrechten belangrijk vindt omdat alleen in “een vrijer land, in een vrijere samenleving mensen met nieuwe ideeën komen die waardevol zijn voor de economische ontwikkeling”. Li, die geldt als een economische liberaal, plaatste daarmee mensenrechten vooral in een economische context.

Rutte erkende: Nederland is te lang weggebleven

De Chinees-Nederlandse mensenrechtendialoog heeft de afgelopen jaren een kwijnend bestaan geleid na botsingen en meningsverschillen over de Nederlandse ontvangst van de dalai lama en incidenten over de behandeling van dissidenten. Rutte erkende dat Nederland op het hoogste politieke niveau “te lang is weggebleven”.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad welke gestes Rutte deed aan China.

    • Oscar Garschagen