Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NRC wint De Loep voor reeks artikelen over SNS

Exterieurfoto van het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht.
Exterieurfoto van het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Foto ANP / Erik van 't Woud

Journalisten Tom Kreling en Esther Rosenberg van NRC Handelsblad hebben vanavond De Loep gewonnen, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten voor de beste onderzoeksjournalistiek.

Zij kregen de prijs in de categorie schrijvende journalistiek met de serie Hoe SNS ten onder ging aan vastgoed. Ze onderzochten wat er allemaal vooraf is gegaan aan de ondergang van de bank, die begin februari moest worden genationaliseerd. Dat kostte de staat 3,7 miljard euro. Zonder ingrijpen was de SNS Reaal “onherroepelijk failliet” gegaan, schreef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem destijds.

Twitter avatar TomKreling Tom Kreling Whoehoe!! @estherrosenberg en ik hebben de loep 2013 gewonnen met onze verhalen over SNS!!! Bier!! #deloep http://t.co/FtSX0eglGp

Kreling en Rosenberg maakten de reconstructie al eind december 2012.

Een beknopte tijdlijn van wat er mis ging

- In de zomer van 2006, kort na de beursgang, neemt SNS een bedrijf dat vastgoed financiert over van ABN Amro. Dat bedrijf heet Property Finance. SNS betaalt er 810 miljoen voor en is met de aankoop in één klap de grootste Nederlandse financierder van vastgoed.

- In 2008 is er de kredietcrisis. SNS moet, net als andere Nederlandse banken en verzekeraars, aankloppen voor staatssteun. De overheid maakt 750 miljoen euro over.

- Een jaar later is de bank net weer aan het opkrabbelen als het bekend moet maken dat er in het tweede kwartaal van 2009 een groot verlies is geleden. Het is het in 2006 gekochte SNS Property Finance dat de rest van het bedrijf onder water trekt.

- Weer een jaar later, 2010. Het is nog erger gesteld met PF dan gevreesd, schrijft Ernst & Young in een vertrouwelijk rapport aan SNS. Property Finance heeft her en der leningen verstrekt aan projectontwikkelaars of vastgoedhandelaren die in de problemen raken of failliet gaan. Er is jarenlang te gemakkelijk geld uitgeleend. Ernst & Young zegt: boek nu 1,2 miljard af. Maar SNS wil daar niet aan omdat zo’n enorm bedrag (een kwart van het totale vermogen) afboeken zou betekenen dat het bedrijf omvalt zonder nieuwe staatssteun. Dus wordt er niet 1,2 miljard, maar 610 miljoen afgeschreven. De pijn wordt vooruit geschoven.

- In 2012 blijkt dat de aanhoudende verliezen bij de vastgoedtak niet langer te dragen zijn. De bank komt in acute nood. Goldman Sachs adviseert, potentiële investeerders komen langs. Maar die komen niet met hét voorstel, vindt minister van Financiën Dijsselbloem, die uiterlijk 31 januari een goede oplossing wil. Die komt er in zijn ogen niet. En dus maakt hij op 1 februari 2013 ‘s ochtends bekend dat de Staat SNS overneemt.