Niet iedereen in de Quiet 500 is zielig, maar fruit is een luxe

Geen blad voor cynici of Quote-liefhebbers. Quiet gaat over stille armoede en het leven na het verliezen van een goede baan.

None

Nee, nee. Dit gaat niet over de Quote 500. Dat is een misverstand. Hier geen feestelijke glossy, geen miljoenen, geen champagne, geen rijkenlijst. Op tafel ligt de Quiet 500. Een degelijke glossy, met tientjes, thee en een armenlijst.

De Quiet, over stille armoede, verscheen 17 oktober, Wereldarmoededag. Ja, het blad – idee van schrijver Anton Dautzenberg – is een maand oud. Maar u heeft het vast nog niet gelezen, dus de bladenredactie dacht: in de week van de puissante Quote-rijkdom lezen wij dit. Quiet kost 10 euro – wat de mensen die erin staan niet kunnen betalen. Niet erg, het geld gaat naar een goed doel: stichting Broodnodig en de Voedselbank Tilburg. Het is een Tilburgs blad, ook elders verkrijgbaar.

Die lijst van 500 armen is een gimmick: die bestaat niet. Wel staan verspreid door het blad twintig portretjes van armen. De nummer 9 van de lijst (inkomen € 0), nummer 23 (inkomen € 1.300), nummer 281 (€ 700). Eromheen (130 pagina’s in totaal) reportages en interviews. „Zestig euro per week. Daar moeten Ingrid en haar twee zoons het van redden. Als er een paar tientjes moeten worden terugbetaald aan de energiemaatschappij is het crisis. ‘Fruit en vlees zijn voor ons een luxe.’”

Het is een goed gemaakt blad. Natuurlijk die titel, die is goud waard. De verhalen zijn niet allemaal geweldig geschreven, en ja, alleen armoe is een beetje eenzijdig (al is de Quote 500 dat uiteindelijk ook). Maar kijk dan even naar de zogenaamde advertenties. Bij een mooie auto: „Ik Wau Di ook wel” (dit moet u even hardop lezen). Nog een mooie vondst: bovenaan de pagina’s loopt een lange regel tekst. ARMOEDEGRENS staat er, voortdurend herhaald. Alles op de pagina’s, alle mensen die geportretteerd worden, staan onder die regel. Slim bedacht.

Voor wie is dit blad niet? Voor cynici. Die worden na drie pagina’s al gek van het gejammer en geklaag van de werklozen en de sneuen die niets hebben, maar wel lekker blijven kettingroken.

Voor wie wel? Iedereen die wil weten hoe het is om van een goede baan in de bijstand terecht te komen. Niet alle mensen in de Quiet 500 zijn zielig. „Maar helaas zijn er de nodige schrijnende gevallen. Mensen die het zonder hulp niet gaan redden.”

    • Peter Leijten