Niet afwachten. Zelf je groene baan creëren

Dat is géén ranglijst, maar een horizontale lijst Een ranglijst is namelijk „niet verbindend” Van de Duurzame Jonge 100 is driekwart ondernemer

Illustratie Thinkstock

Verslaggevers

De Duurzame Jonge 100 (DJ100), die vandaag voor het eerst bekend wordt gemaakt, is een lijst met honderd „toonaangevende” jonge mensen op het gebied van duurzaamheid.

Een initiatief van Anne Walraven (27) en Marjan Kloosterboer (24). Ja, ze houden zich bezig met duurzaamheid – „of hoe je het ook wil noemen”. Maar het ‘duurzaamheidswereldje’ in Nederland vinden ze „elitair” en „ons kent ons”. De jaarlijkse Duurzame 100 die dagblad Trouw elk jaar publiceert is daar een illustratie van: een hoop „duurzaamheids-BN’ers”, veelal vijftigplus en man.

Maar er zijn ook een hoop jonge, ónbekende mensen die zich nuttig maken op het vlak van duurzaamheid. Ze maakten daarom hun eigen lijstje, voor mensen tot en met 32 jaar. Types die niet alleen maar praten, maar gewoon iets dóen, zeggen de initiatiefnemers.

De DJ100 is een ‘horizontale’ lijst. Uitdrukkelijk géén ranglijst – dat is „niet verbindend”. Kanshebbers konden zichzelf nomineren of genomineerd worden. In totaal werden er ruim 300 mensen genomineerd, van ondernemer tot politicus, van consultant tot boer.

Een tienkoppige jury – onder wie Marjan Minnesma, directeur van milieuorganisatie Urgenda, en Jeroen Jansen, directeur van duurzame bank ASN – bracht de lijst terug naar honderd mensen, onderverdeeld in tien categorieën. De jury keek onder meer naar de impact en vernieuwendheid van wat de genomineerde doet of maakt.

De relatief hoge werkloosheid onder jongeren heeft volgens Walraven tot gevolg dat veel jonge mensen gewoon hun eigen bedrijf beginnen. „Driekwart van de inzendingen zijn van (startende) ondernemers”, zegt Walraven. „Mensen die niet afwachten, maar hun eigen baan creëren.”

    • Teri van der Heijden
    • Cees Banning