Moederschip Apple krijgt vorm - eerste details interieur bekend

Steve Jobs zag het helemaal voor zich. Het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino zou het beste kantoorgebouw ter wereld worden. “Ik denk echt dat architectuurstudenten hierheen zullen komen om het te zien”, zei hij in 2011. Nu zijn de eerste details bekend van het interieur van het donutvormige gebouw.

Een artist impression van het nieuwe hoofdkantoor van Apple.
Een artist impression van het nieuwe hoofdkantoor van Apple. Gemeente Cupertino

Steve Jobs zag het helemaal voor zich. Het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino, Californië, zou het beste kantoorgebouw ter wereld worden. “Ik denk echt dat architectuurstudenten hierheen zullen komen om het te zien”, zei hij in 2011 tijdens wat zijn laatste publieke optreden zou worden. Nu zijn de eerste details bekend van het interieur van het donutvormige gebouw.

Alles wordt vormgegeven als een Apple-product

Ja, Google HQ heeft dan misschien klimmuren en allerhande sportvelden, maar het moederschip van Apple wordt van binnen zowat een Apple-product, meldt The Guardian.

Bij de ingang komen bijvoorbeeld grote zuilen met hetzelfde matte aluminium-uiterlijk als de Macbook. De vloeren hebben juist wat weg van de achterkant van de witte iPhone. Zelfs de trapleuningen doen qua vormgeving denken aan de rondingen van de iPad. Jobs heeft over elk detail nagedacht.

Vorige maand gaven architect Norman Foster en andere betrokkenen nog een presentatie over “Apple Campus 2″:

Werken in het brein van Steve Jobs

De dertienduizend werknemers van Apple die in het moederschip komen te werken, zullen eigenlijk dagelijks een beetje rondlopen in het brein van Jobs. De Apple-baas koos voor bouwmateriaal dat meer lijkt op het materiaal van Apple-producten dan dat van een gewoon gebouw. De ruimte tussen panelen mocht niet meer dan 0,8 millimeter bedragen, waar drie millimeter ongeveer de standaard is.

En natuurlijk wordt de vijf miljard dollar (zo’n 3,7 miljard euro) kostende Apple-tempel voorzien van de laatste technische snufjes. En de hoogste glazen gevel op aarde (12 meter hoog en concaaf). En de grootste kantine. En misschien wel een van de grootste groene buitenruimten bij een kantoorgebouw ter wereld.

Hier een greep uit de eerste artist impressions uit 2011:

Gemeente Cupertino

Gemeente Cupertino

Gemeente Cupertino

Het Apple-mekka moet al in 2015 af zijn.

    • Laura Klompenhouwer