Meevaller helpt ABN Amro aan hogere winst in derde kwartaal

None

Een meevaller heeft ervoor gezorgd dat ABN Amro in het derde kwartaal een hogere nettowinst heeft geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank had eerder geld gereserveerd voor afschrijvingen op Griekse staatsobligaties, maar heeft die papieren alsnog weten te verkopen. Daardoor viel 101 miljoen euro vrij en kwam de nettowinst uit op 390 miljoen euro.

De cijfers van vandaag waren de eerste die de bank presenteerde sinds minister Dijsselbloem van Financiën aankondigde dat ABN Amro op termijn weer naar de beurs kan. Hij stelde toen onder andere een betere winstgevendheid als voorwaarde.

Over de eerste negen maanden van dit jaar is de nettowinst met 1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Maar als meevallers door het verkopen van Griekse staatsobligaties en vrijgevallen reserveringen voor schade door de frauderende beurshandelaar Madoff niet worden meegerekend, daalt de winst met 28 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Zalm vond de resultaten „over het geheel genomen bevredigend”, gezien de economische omstandigheden. De bank keert 150 miljoen euro dividend uit aan de enige aandeelhouder, de staat.