Meevaller bezorgt ABN Amro meer winst - ‘crisis over dieptepunt heen’

Het logo van de ABN AMRO bank bij een filiaal in Amterdam. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

ABN Amro heeft tussen juli en september bijna elf procent meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is vooral het gevolg van een eenmalige meevaller, die voor ruim honderd miljoen euro aan de nettowinst bijdroeg, zo maakte ABN Amro vandaag bekend bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

ABN Amro kende vorig kwartaal een eenmalige meevaller van 101 miljoen. De bank had dat bedrag eerder opzijgezet om af te kunnen schrijven op leningen die door de Griekse overheid werden gegarandeerd. Doordat ABN Amro er alsnog in slaagde de leningen te verkopen, kwam dat gereserveerde bedrag weer vrij.

De in 2008 genationaliseerde bank hield daardoor eind september onder de streep 390 miljoen euro over, tegen 350 miljoen vorig jaar, schrijft persdienst Novum. De winst is wel lager dan in het tweede kwartaal, toen ABN Amro na aftrek van belastingen uitkwam op een plus van ruim vierhonderd miljoen euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de nettowinst met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar als de meevallers niet worden meegerekend, daalde de winst juist met 28 procent.

De cijfers waren de eerste die de bank presenteerde sinds minister Dijsselbloem bekendmaakte dat de bank weer naar de beurs kan. Hij noemde toen onder andere een betere winstgevendheid als voorwaarde.

‘Crisis over dieptepunt heen’

Topman Gerrit Zalm sprak in een toelichting van een ‘bevredigend resultaat’, ook omdat de Nederlandse economie nog steeds met ‘moeilijkheden’ kampt:

“Een aantal economische indicatoren lijkt erop te wijzen dat de crisis over het dieptepunt heen is. De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal gestabiliseerd. Het consumentenvertrouwen toont eveneens een verbetering, hoewel het nog steeds negatief is. De inkoopmanagersindex voor de industrie bevindt zich op het hoogste niveau in twee jaar. Wij blijven echter zeer terughoudend.”

ABN AMRO Rapporteert Nettowinst Van EUR 390 Miljoen Over Het Derde Kwartaal Van 2013

    • Mirjam Remie