Europarlementariër Merkies en PvdA proberen conflict te schikken

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies komt aan bij de rechtbank in Amsterdam. Merkies eist dat de partij haar naam zuivert.
PvdA-Europarlementariër Judith Merkies komt aan bij de rechtbank in Amsterdam. Merkies eist dat de partij haar naam zuivert. Foto ANP / Bas Czerwinski

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies gaat het conflict dat ze met haar partij heeft, proberen te schikken. Dat was de conclusie van het kort geding dat Merkies vandaag tegen haar partij had aangespannen. Merkies wil eerherstel, omdat de PvdA haar verweet niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen.

Een eerder gesprek om te schikken mislukte. Merkies wil dat het bestuur alle leden een brief stuurt waarin haar naam wordt gezuiverd en probeerde dat via de rechter af te dwingen.

Als de strijdende partijen er voor dinsdag 17:00 uur niet uit zijn, wijst de rechter binnen twee weken vonnis.

De 47-jarige politica moest volgens de gedragscode van de PvdA 84.000 euro, van de vergoedingen die ze tussen 2009 en 2012 ontving, terugbetalen. Dat deed ze pas dit jaar. Dit speelde mee bij de beslissing van de PvdA dat Merkies zich niet kandidaat mocht stellen als lijsttrekker. Ze kan zich nog wel als ‘gewoon’ kandidaat aanmelden.

Merkies stortte deel van haar vergoeding pas na vier jaar terug

Europarlementariërs van de PvdA, die in Brussel of Straatsburg wonen, moeten tweederde van hun vergoeding terugstorten. Merkies deed dat pas na vier jaar en onder druk van de partij, werd vandaag gezegd. Ook bleek op de zitting dat de interne regels bij de PvdA vorige maand zijn veranderd. De Europarlementariërs moeten het deel van hun vergoeding nu wel ieder jaar terugstorten.

Tijdens het kort geding ging het er fel aan toe, bleek uit de tweets van onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet De zaak escaleert. “dat mag u niet!” schreeuwt de advocaat van Merkies tegen de PvdA advocaat. De rechter sust: “voordat u explodeert…”
Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Advocaat van Merkies vergelijkt de PvdA met een “omgekeerde wasstraat”: “je gaat er schoon in, je komt er vuil uit.” #merkiesvspvda
Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Merkies zou de cie 2x hebben gevraagd om de dagvergoeding voor iets anders te gebruiken: een pied à terre in NL, en een extra medewerker.

Volgens Thijs Niemantsverdriet heeft Merkies altijd gezegd dat ze door de Commissie Naleving Gedragscode was vrijgepleit.

“In de rechtszaak kwam de advocaat van de PvdA nu met stukken waarin stond dat die commissie ook vraagtekens had gezet bij haar optreden en manier van communiceren. En dat ze het geld pas had terugbetaald nadat ze door de PvdA onder druk was gezet.”

Merkies zegt schade te hebben ondervonden van de berichtgeving

Merkies zou schade hebben ondervonden van de berichtgeving. Ook haar man en kinderen werden op de kwestie aangesproken. De advocaat van de PvdA zei tijdens het kort geding dat een politicus als publiek figuur bij uitstek over een dikke huid dient te beschikken. De advocaat van Merkies gaf aan dat de politica bereid was om op een lagere plek van de kieslijst te worden gezet.

Volgens politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet zijn de kansen op een schikking na het kort geding niet toegenomen.

“Er zijn harde verwijten gedaan en er is flink met modder gegooid. Het zal heel lastig worden om nog tot een schikking te komen.”

    • Alex van der Hulst