Klom de spion echt zelf een tas in?

Drie jaar geleden werd een Britse spion dood aangetroffen in een sporttas Hoe hij in die tas kwam, was een raadsel En het blijft een raadsel, want Scotland Yard komt er ook niet uit

Het had het plot van een detective kunnen zijn: spion wordt dood aangetroffen in tas, wie heeft het gedaan? Maar drie jaar na de dood van Gareth Williams (31) kan Scotland Yard alleen maar concluderen dat zijn overlijden inderdaad raadselachtig is.

Williams was een wiskundige werkzaam bij de inlichtingendienst voor het dataverkeer GCHQ, en werkte tijdelijk bij MI6, de buitenlandse inlichtingendienst in Londen. Toen zijn familie in 2010 de politie waarschuwde dat ze al ruim een week niets van hem hadden gehoord, ging die op onderzoek uit. Agenten troffen een leeg appartement in de wijk Pimlico aan, op een uitpuilende sporttas in het bad na. Daar bleek een naakte, en in staat van ontbinding verkerende Williams in te zitten. De tas zat op slot, de sleutels zaten in de tas.

„Het meest aannemelijke scenario”, zegt Scotland Yard nu, is dat hij alleen was en zelf in de tas is gekropen. Maar plaatsvervangend hoofdcommissaris Martin Hewitt gaf toe dat „er tegenstrijdigheden in de bewijzen zijn en gaten in onze kennis”.

De conclusie van Scotland Yard staat haaks op de bevindingen van de lijkschouwer vorig jaar. Zij zei dat, „rekening gehouden met alle mogelijkheden”, er iemand anders in het appartement moet zijn geweest en er sprake was van een misdaad. Twee deskundigen probeerden vierhonderd keer zich in een sporttas met die maat, 81 bij 48 centimeter, op te sluiten, maar worstelden. Het leidde tot heropening van het politieonderzoek, maar dat vond geen bewijs voor betrokkenheid van geheime diensten noch de aanwezigheid van iemand anders.

    • Titia Ketelaar