‘Kattenvoer bevat maar 2 tot 20 procent vlees’

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

Dat stond op 26 mei in nrc.next.
Dat stond op 26 mei in nrc.next.

De aanleiding

Katten zijn huistijgers. Roofdieren. Jagers. Muizen blijven uit de buurt, vogels zijn ook niet veilig. Maar niet alle katten zijn carnivoren: sommige volgen een strikt vegetarisch dieet. Niet omdat ze dat zelf nou graag willen, maar omdat hun eigenaren hun geen vlees voorschotelen.

En dat is niet zielig, vindt Mirjam Kramer, eigenaar van veganistische winkel Vega-Life in Amsterdam. Ze verkoopt behalve diervrije tassen en schoenen ook vegetarisch kattenvoer. Huiskatten eten volgens haar namelijk sowieso al nauwelijks vlees. Gewoon blikvoer uit de supermarkt bevat maar „2 tot hoogstens 20 procent” vlees, zo zei ze vorige week in NRC Handelsblad. Kramer heeft zelf ook een kat. Een vegetarische, vanzelfsprekend – die vindt vleesloos voer „lekker”, meent ze te weten.

Dat laatste is een bewering in de categorie ‘niet te checken’. De eerste uitspraak, over het percentage vlees in kattenvoer, is wel na te gaan.

En, klopt het?

Het komt de Nederlandse kat aan niets tekort, valt te concluderen op basis van de inhoud van het supermarktschap. Genoeg variatie voor een ander menu op elke dag van de week. Er is kattenvoer met rund, wild, kip, kalkoen, zalm, forel en tonijn. En dat dan in de vorm van ‘paté’ of ‘mousse’.

Klinkt heerlijk allemaal. Maar de benaming ‘Pate met wild en konijn’ of ‘Tonijn in oriëntaalse saus’ is wel een beetje misleidend, zo blijkt uit een steekproef in het kattenschap in de supermarkt. Inderdaad: de hoeveelheid vlees of vis van de totale inhoud is bijzonder bescheiden

Ter illustratie: een ‘gewoon’ blikje kattenvoer van Whiskas, ‘Supermeat paté original’, bevat bij elkaar 8 procent vlees, zo blijkt uit de verpakking. Daarvan is 4 procent kip en 4 procent vlees. Wat voor vlees wordt niet nader beschreven. Voor het vergelijkbare blikvoer van concurrent Felix geldt hetzelfde. Het voer in een blikje ‘Rund en kip in saus’ bestaat voor 4 procent uit rund en voor 4 procent uit kip.

Maar wat zit er dan voor de rest in die blikjes met spinnende pluizige poezen op het label? Vocht, granen, suiker, allerlei toegevoegde vitaminen en mineralen en dierlijke ‘bijproducten’, zo valt te lezen op de verpakkingen van verschillende merken.

Dat laatste ingrediënt worden niet nader gespecificeerd, maar roept wel wat vragen op. Dierlijke bijproducten zijn „producten van dierlijke oorsprong die niet voor menselijke consumptie zijn bedoeld”, schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op zijn website. Voorbeelden van zulke producten zijn kadavers, mest en bloed – spul dat wij mensen niet willen eten, maar dieren wel oppeuzelen. Ook eicellen, embryo’s en sperma vallen in de categorie dierlijke bijproducten.

Wat er wel en niet mag worden gebruikt in diervoeder, is vastgelegd in de Regeling diervoeder, die voor een groot deel gebaseerd is op Europese regelgeving. De NVWA houdt toezicht op de naleving daarvan in Nederland.

Vegetarisch kattenvoer bevat behalve geen vlees ook geen dierlijke bijproducten. „Het is eigenlijk zelfs veganistisch”, vertelt Mirjam Kramer van Vega-Life aan de telefoon. „Maar de term vegetarisch spreekt een bredere doelgroep aan.”

In vegetarisch/veganistisch kattenvoer zitten verder ongeveer dezelfde dingen als in gewoon kattenvoer. Er is alleen taurine aan toegevoegd, weet Kramer. Dat is een soort aminozuur – een dierlijk product dat voor het vegetarische kattenvoer kunstmatig is nagemaakt. Belangrijk voor de gezondheid van de kat, zegt Kramer. „Dat is het enige bestanddeel in vlees dat katten – van nature inderdaad carnivoren – wel echt nodig hebben.”

Conclusie

Katten mogen dan roofdieren zijn, de gewone huiskat eet maar weinig andere dieren. Een blikje kattenvoer bestaat maar voor „2 tot 20 procent” uit vlees, zo zei Mirjam Kramer, eigenaar van veganistische winkel Vega-Life vorige week vrijdag in NRC Handelsblad.

Dat blijkt te kloppen. In het blikvoer voor katten in de supermarkt zit inderdaad maar een klein percentage vlees (of vis), zo blijkt uit een steekproef uit het kattenschap. Gemiddeld zo’n 8 procent. Los van de incidentele muis of vogel die voorbijkomt, hebben Nederlandse katers dus een relatief vleesarm dieet. We beoordelen deze stelling dan ook als waar.

Ook een bewering langs zien komen die je graag gecheckt zou willen zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt