Janneke Vreugdenhil

‘Zout is voor de aardappeltjes, kind.” Ongelovig schudde oma Kroketje haar hoofd. Mijn suggestie om een snufje zout aan haar chocolademousserecept toe te voegen, vond zij niet minder dan bespottelijk. Hoe kwam ik erbij? Nu had de oma van vriend M. wel meer stevige overtuigingen. Zoals dat je witte port voor de lunch hoort te

‘Zout is voor de aardappeltjes, kind.” Ongelovig schudde oma Kroketje haar hoofd. Mijn suggestie om een snufje zout aan haar chocolademousserecept toe te voegen, vond zij niet minder dan bespottelijk. Hoe kwam ik erbij?

Nu had de oma van vriend M. wel meer stevige overtuigingen. Zoals dat je witte port voor de lunch hoort te drinken. En dat je nooit ondergoed moet dragen in bed, omdat dat heel slecht is voor je seksleven. Maar dat snufje zout was het enige waarin ik het ooit echt met haar oneens ben geweest.

Oma Kroketjes chocolademousse is weliswaar verrukkelijk decadent en vreselijk lekker (denk aan: 750 gram pure chocola, 10 eieren, 10 scheppen suiker en een halve liter room voor 6 personen). Maar zelfs het beste chocoladegerecht wordt nóg beter van een snufje zout.

Als bewijsvoering draag ik graag onderstaand recept voor chocolate chip cookies aan. Maak ze maar eens met en een keer zonder fleur de sel of zeezoutvlokken. Of nou nee, maak ze om te beginnen gewoon maar eens mét. Waarschijnlijk bak je ze daarna nooit meer zonder.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de boter samen met beide suikers, een klein snufje (gewoon zee-)zout en het vanille-extract in een mengkom en klop met een garde tot de boter luchtig wordt.

Voeg een voor een de eieren toe en blijf nog een minuut of 2 kloppen. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng kort.

Spatel er tot slot voorzichtig de chocolade en zoutkorrels of -vlokken door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met behulp van twee eetlepels 12 bergjes van het deeg op de bakplaat – zorg dat ze voldoende tussenruimte hebben, want ze lopen flink uit.

Bak de cookies 12 - 14 minuten. Haal ze uit de oven. Pas op: als ze uit de oven komen zijn ze nog heel zacht en breekbaar. Til ze met bakpier en al van de bakplaat op een rooster en laat afkoelen.

Probeer zo’n snufje zout ook eens in andere chocoladegerechten. Dat maakt echt verschil. Voor chocoladetaarten gebruik ik tegenwoordig gezouten boter in plaats van gewone. Je hoeft dan geen extra zout meer toe te voegen, maar krijgt toch die fijne, net iets diepere en spannender smaak.

Voor 12 (grote) cookies: 120 g boter, op kamertemperatuur 120 g bruine basterdsuiker 40 g kristalsuiker 1 tl natuurlijk vanilla-extract 1 ei 175 gram bloem 1,5 tl (wijnsteen)bakpoeder 200 g pure (70%) chocolade, grof gehakt ½ tl fleur de sel of Maldon zeezoutvlokken

    • Janneke Vreugdenhil