In New Mexico dreigt het hele zorgstelsel te imploderen

De nieuwe Amerikaanse zorgwet die onverzekerden moest helpen, pakt rampzalig uit. Premies gaan omhoog en mensen raken hun verzekering kwijt.

Vlak nadat Obama de wet tekende, waren velen nog enthousiast over Obamacare, zoals de geblesseerde Cathey Park.
Vlak nadat Obama de wet tekende, waren velen nog enthousiast over Obamacare, zoals de geblesseerde Cathey Park. Foto Reuters

Bijna iedereen in New Mexico was voor Obamacare. De bevolking van de zuidwestelijke staat wilde het nieuwe zorgstelsel, de Republikeinse gouverneur was voor. Een op de vijf inwoners is onverzekerd, met name Mexicaanse migranten. Het werd tijd, was de consensus, dat dat eens zou veranderen.

Die stemming is in zes weken omgeslagen. Het fiasco van Obamacare is misschien wel nergens zo groot als hier. New Mexico bungelt onderaan in vrijwel alle statistieken. Sinds Obamacare zes weken geleden inging, hebben maar 172 mensen zich aangemeld voor de verplichte verzekering.

Mensen die al een verzekering hadden, gaan in New Mexico veel meer betalen. Als ze hun verzekering tenminste mogen houden. Mogelijk verliezen tienduizenden inwoners van New Mexico hun zorgverzekering. De wet was een politiek zwaarbevochten trofee van Obama, maar dreigt sinds de lancering op 1 oktober onder het eigen gewicht te bezwijken.

„Ik ben er gefrustreerd door”, zegt Reena Szczepanski. Zij is directeur van NMMPI, een koepel van verzekeraars die al 25 jaar doet wat Obamacare moet doen. Ze verzekeren ‘moeilijke gevallen’, zoals werklozen of mensen met een dure chronische aandoening.

Vanaf volgend jaar moeten circa 1.500 cliënten van Szczepanski een nieuwe verzekering hebben. Szczepanski: „Maar hoe we het ook proberen, we komen die website niet op. Ze kunnen dus geen nieuwe verzekering krijgen en verliezen de oude. Dit is onacceptabel, het kan niet de bedoeling zijn van Obama.”

De president maakt zich „grote zorgen” over de chaotische start van zijn nieuwe zorgstelsel, zei hij gisteren op een persconferentie. Maar de rammelende website is misschien nog wel het minste probleem van Obamacare. Artsen, verzekeraars en burgers in New Mexico waarschuwen dat het hele zorgstelsel implodeert. Reena Szczepanski: „Terwijl het oude zorgstelsel inzakt, komt er geen nieuw stelsel voor in de plaats.”

Premies

Mensen die al een verzekering hádden, kunnen die verliezen of gaan veel hogere premies betalen. De zorgpremies gaan in New Mexico vanaf volgend jaar gemiddeld met 142 procent omhoog, berekende de conservatieve denktank Manhattan Institute. Alleen in Nevada (179 procent) stijgen de premies nog meer. Landelijk is de stijging gemiddeld 41 procent, aldus de denktank.

Obama zei de afgelopen jaren dat mensen die tevreden waren over hun verzekering, die onder Obamacare gewoon mochten houden. Dat klopt niet, gaf de president deze week toe. Oude verzekeringen moeten voldoen aan nieuwe eisen – ze moeten bijvoorbeeld anticonceptie aanbieden. Daarom vervallen oude verzekeringen op 1 januari. Verzekeraars bieden nieuwe verzekeringen aan, maar die zijn meestal veel duurder.

Gregory Rothrock (59) heeft een financieel adviesbureau in Albuquerque, en is met zijn vrouw al jaren verzekerd voor circa 200 dollar per maand. Onlangs kreeg hij een brief van zijn verzekeraar: hij moet een nieuw pakket afsluiten. De premiestijging: 360 procent. Rothrock: „Alsof ik een tweede hypotheek moet afsluiten. Ik kan dit bedrag nooit betalen.”

Obama zei gisteren dat hij verzekeraars een jaar extra de tijd wil geven om zich aan te passen aan het nieuwe stelsel. Ze hoeven dus niet langer oude verzekeringen op te zeggen. Maar de verzekeraars zeggen dat de opzeggingsbrieven de deur al uit zijn. Dat kunnen ze niet meer ongedaan maken. In de praktijk heeft deze concessie dus geen effect.

Ouderschapsverlof

Wat Rothrock steekt, is dat hij moet betalen voor dingen waarvan hij nooit gebruik zal maken. De pil en ouderschapsverlof zitten in zijn nieuwe pakket, maar de tandarts is eruit verdwenen. „Obama had beter direct geld kunnen overmaken naar alle onverzekerden”, zegt hij grimmig. „Dan had ik mijn tandarts nog gehad.”

Het gevolg van de onvrede in New Mexico is burgerlijke ongehoorzaamheid. Vicevoorzitter Jason Sandel van de koepel van verzekeraars zegt dat hij slapeloze nachten heeft. Hij wil de 1.500 cliënten die hun verzekering verliezen binnenboord houden, maar de wet verbiedt hem dit. Toch kiest hij voor zijn cliënten. „We houden ze en sturen de rekening wel naar Washington. Ik moet de mensen in New Mexico beschermen.” Sandel zal de verzekering blijven aanbieden, ook als dat van Washington niet mag.

Gregory Rothrock is op zijn manier ongehoorzaam. Hij heeft zitten rekenen: de boete die hij vanaf volgend jaar moet betalen als hij geen verzekering heeft (1 tot 2,5 procent van zijn inkomen), is lager dan zijn zorgpremie. „Ik ga niet meer betalen. Geef mij die boete maar. Vanaf volgend jaar ben ik onverzekerd.”

    • Guus Valk