Grunberg draait de rollen om en laat zich analyseren

Arnon Grunberg zal zich binnenkort door een “topteam van wetenschappers” laten analyseren terwijl  hij aan het schrijven is, zo laat uitgeverij Nijgh & Van Ditmar weten. “Het team wil  gedetailleerde metingen verrichten van de hersenactiviteit en andere fysieke signalen die vastgelegd worden tijdens het schrijfproces”, zo valt in het persbericht te lezen. De metingen zullen

Arnon Grunberg (Foto Katrijn van Giel)

Arnon Grunberg zal zich binnenkort door een “topteam van wetenschappers” laten analyseren terwijl  hij aan het schrijven is, zo laat uitgeverij Nijgh & Van Ditmar weten.

“Het team wil  gedetailleerde metingen verrichten van de hersenactiviteit en andere fysieke signalen die vastgelegd worden tijdens het schrijfproces”, zo valt in het persbericht te lezen. De metingen zullen plaatsvinden in Grunbergs woonplaats New York. Het meetproces begint op 19 november en zal twee weken in beslag nemen. In deze periode werkt Grunberg aan een novelle.

Het onderzoek bestaat uit nog twee onderdelen. Het tweede onderdeel  vindt plaats in het najaar van 2014, rond de opening van een Grunberg-expositie bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam. Een aantal proefpersonen zal dan Grunbergs tekst lezen in een gecontroleerde proefopstelling. In de derde fase “is het de bedoeling metingen te verrichten bij duizenden lezers, waarschijnlijk door middel van een in een e-book geïntegreerd meetinstrument”. Met name dat laatste onderdeel wekt de nodige achterdocht op, maar Nijgh & Van Ditmar beweert stellig dat het experiment geen enorme grap betreft.

Grunberg zegt zelf over het experiment:

“Deze zomer was ik ‘embedded’ bij patiënten in een psychiatrisch ziekenhuis, na onder andere embedded te zijn geweest bij soldaten, kamermeisjes, masseurs, ‘normale’ Nederlandse gezinnen en treinpersoneel. Ik ga nu onder wetenschappelijke begeleiding embedded bij mezelf. Of ik ga embedded bij de proeflezers, dat hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. Mijn onderzoeksvragen zijn de volgende:

Wat gebeurt er als ik aan het schrijven ben? En waarin verschilt die activiteit van andere activiteiten, zoals ruzie maken met de treinconducteur of flirten met een bejaarde dame in de sauna? Je zou dit de ontmythologisering van het schrijverschap kunnen noemen.

Ten tweede: Kun je jezelf openbaren, niet door middel van verhalen en interviews maar door data? Wat mag men over mij weten en waarom mogen bepaalde dingen wel en andere dingen niet bekend worden gemaakt? Je zou dit de ontmythologisering van privacy kunnen noemen.

Tot slot blijf ik benieuwd wat lezers werkelijk ervaren bij het lezen van een boek (van mij). Ik vermoed dat de reële ervaring anders is dan het verslag en de reflectie over die ervaring.”

    • Sebastiaan Kort