Groen ei en niertjesrood

Afgelopen donderdag de witte, en uitstekende Esporão Reserva 2012 van Herdade do Esporão uit Alentejo in Portugal besproken. Met daarbij de belofte om vandaag van dit indrukwekkende domein ook twee rode te ‘behandelen’. Om te beginnen hun vinho de mesa, Alandra 2011. Een tafelwijn van castelão, trincadeira en moreto die naadloos aansluit bij ons groeiende verlangen om rood wat koeler te drinken.

Alandra is een oorspronkelijke, aardse stinkerd met hart en donker fruit op de juiste plaats. Geen plichtplegingen, fles open, flink stuk koe op de Big Green Egg en drinken maar ( Importeur Grapy: € 5,49).

Veel serieuzer van aard (en ook met een serieuzer prijskaartje: € 12,99) is Quatro Castas 2011. Daaruit blijkt dat ze bij Herdade do Esporão niet om eigen druiven verlegen zitten. En in de ladekast met beschikbare merken bleek ook nog voldoende voorraad.

Daarom mag de wijnliefhebber thans kennismaken met een kwartetje blauwe met een label dat onder de Q te vinden was: Quatro Castas, vier druiven. En met alicante bouschet, aragonez, petit verdot en syrah heeft de wijnmaker van de dag alles uit de kast gehaald.

Sappig, koel rood fruit, cassis, bramen en een prettig eikensteuntje. De nu weer zo populair wordende niertjes laten zich er graag mee wegspoelen.

    • Harold Hamersma