Gemeenteraad Toronto neemt burgemeester deel bevoegdheden af

Foto EPA / Warren Toda

De gemeenteraad van Toronto heeft met grote meerderheid ingestemd om burgemeester Rob Ford een deel van zijn bevoegdheden af te nemen. Ford ligt onder vuur vanwege het gebruik van crack en de bedreigingen die hij in een dronken bui maakte.

Met 39 stemmen voor en drie tegen (waaronder Ford en zijn broer Doug) is de motie aangenomen waarin staat dat Ford niet langer een locoburgemeester mag aanstellen of wegsturen. Het is hem ook niet langer toegestaan voorzitters van speciale commissies te benoemen of te ontslaan. De raad besloot ook met 41 stemmen voor en twee tegen (wederom Ford en zijn broer) dat niet Ford maar alleen de loco-burgemeester mag optreden in het geval van een noodsituatie.

Volgens John Filion, de indiener van de motie, is het doel om tegen te gaan dat Ford mensen ontslaat die zich tegen hem uitspreken. Over de noodsituaties zei hij:

“We hebben eerlijk gezegd geluk gehad dat noodsituaties zich niet hebben voorgedaan op dezelfde dagen dat het oordeel van de burgemeester klaarblijkelijk verzwakt was. De leden van de gemeenteraad die ik daarover heb gesproken willen het lot op dit punt niet tarten.”

Rob Ford vecht de beslissing van de gemeenteraad aan

De raad heeft niet de bevoegdheid om hem weg te sturen zolang hij niet veroordeeld is voor een misdrijf. Vooralsnog is het niet tot een rechtszaak gekomen en Ford heeft al gezegd het besluit van de gemeenteraad aan te willen vechten. “Ik sta hier niet achter en ik heb natuurlijk geen andere optie meer dan naar de rechter te stappen”, aldus Ford.

Raadslid Denzil Minnan-Wong, een voormalige bondgenoot van Ford, zei:

“We moeten hem zijn bevoegdheden afnemen in het belang van de stad. Het tij is gekeerd en er zijn maar weinig mensen die bereid zijn hem te steunen gezien zijn vulgaire opmerkingen en het feit dat hij heeft toegegeven dat hij niet alleen drugs heeft gebruikt, maar dat hij ook zonder problemen met drank op achter het stuur gaat zitten.”

Maandag stemt de gemeenteraad over het afnemen van zijn overige bevoegdheden. Een motie daartoe heeft al de steun van 28 van de 44 raadsleden.

Gisteren moest Ford excuses maken voor schunnige opmerking

Twee dagen geleden deed de gemeenteraad al een verzoek aan Ford om met verlof te gaan, dat weigerde Ford. Gisteren maakte Ford nog een schunnige opmerking over orale seks waar hij later weer excuses voor aanbood.

Afgelopen mei doken er voor het eerst geruchten op over het crackgebruik van Ford. Hij ontkende maandenlang, maar gaf het gebruik vorige week toe. Twee dagen later dook er een video van een dronken Ford op, waarin hij tekeergaat over een onbekend persoon en deze bedreigt met de dood.

    • Alex van der Hulst