Gegijzeld meisje Reuver geruime tijd voor inval gedood

De man die vorige week zijn 3-jarige dochtertje doodschoot, pleegde pas anderhalf uur later zelfmoord, meldt het OM vanochtend.

Bloemen en knuffels bij de woning waar vorige week een driejarige meisje en haar vader omkwamen.
Bloemen en knuffels bij de woning waar vorige week een driejarige meisje en haar vader omkwamen. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De man die vorige week zijn 3-jarige dochtertje doodschoot, pleegde “vermoedelijk” pas anderhalf uur later zelfmoord, meldt het OM vanochtend. De man en zijn dochtertje werden samen dood aangetroffen toen een arrestatieteam de woning binnenviel.

De lichamen werden kort na de inval gevonden op een bed op de eerste verdieping. Bij de lijkschouw werd vervolgens een verschil in lichaamstemperatuur vastgesteld. Volgens de forensisch arts is op basis van die verschillen te zeggen dat de dochter waarschijnlijk eerder gestorven is. Het OM schrijft:

“Een exact tijdsverschil is niet te geven, maar vermoedelijk zit hier ongeveer anderhalf uur tussen. (…) Op basis van de gevonden hulzen en patronen in combinatie met de getuigenverklaringen valt niet vast te stellen wanneer de dodelijke schoten zijn afgevuurd.”

Arrestatieteam besloot tot ingrijpen na wegvallen contact

De 44-jarige man had zijn dochter vorige week donderdag gegijzeld in het huis van zijn schoonouders nadat hij zijn 26-jarige ex had neergeschoten op straat. De vrouw woonde daar sinds ze de relatie met de man had verbroken. De man gaf aan gefrustreerd te zijn over de bezoekregeling met zijn dochter.

Tijdens de onderhandelingen gaf de gijzelnemer diverse keren aan zich te willen overgeven, maar dat hij eerst nog met zijn dochter wilde knuffelen. Nadat het contact was weggevallen, besloot het arrestatieteam uiteindelijk in te grijpen.

Bekijk de persconferentie van de politie en het OM terug:

Ex-partner deed aangifte van huiselijk geweld

Volgens het OM had de moeder van de 26-jarige ex-partner van de man in september al contact opgenomen met de politie. Ze deed destijds een melding van bedreiging door de man. Hij had gedreigd haar en haar gezin iets aan te doen als zij niet vertelde waar haar dochter was. De dochter meldde zich een dag later op het bureau en deed aangifte van huiselijk geweld.

In de periode daarna zijn volgens het OM diverse hulpinstanties bij het gezin betrokken geraakt. Zo werd onder begeleiding van de Stichting Jeugd en Gezien gewerkt aan een omgangsregeling tussen de vader en het kind. Het traject leek volgens justitie voorspoedig te verlopen. Sinds de dreiging had de man zich ook “op geen enkele wijze” meer agressief gedragen tijdens deze begeleiding. Hij had bovendien erkend fout te zijn geweest en wilde een oplossing om zijn dochter te zien.

    • David Haakman