Geef ons internet met openingstijden

Internet is overal. En staat onze concentratie in de weg. Bedrijven moeten plekken creëren waar we niet worden gestoord door internet, vindt Jan Hoek.

Als eerste wil ik benadrukken dat ik nooit iemand ben geweest die zich tegen de mobiele telefoon heeft verzet. Ook heb ik er nooit van gedroomd zelfvoorzienend in een boomhut te leven. Ik geloof niet dat de magnetron eten opwarmt met de adem van Satan en ook niet dat wifi de oerstralen van de kosmos verstoort. Sterker nog: ik omarm elke nieuwe technologische ontwikkeling. Ik wil altijd de nieuwste iPhone. Als ik geroosterde cavia in Peru aan het eten ben, whatsapp ik de foto’s daarvan naar al mijn vrienden. Op Facebook struin ik met plezier uren door de map ‘Foto’s zeilvakantie 2009’, aangemaakt door een ex van mijn buurjongen. Via Tinder zoek ik nieuwe kandidaten uit voor een date, terwijl ik languit op bed lig.

Maar dan nu de grote ‘maar’. Ik hou ook van een heleboel andere dingen. Bijvoorbeeld een avond lang geconcentreerd een dik boek lezen. Helaas word ik nu vaak naar mijn iPad gezogen, waar ik dan foto’s van poezen met leggings bekijk (zie op Facebook ‘Cats Wearing Tighs’, een aanrader). Ik hou van uit eten gaan met vrienden en te vergeten dat er ook maar iets anders in deze wereld is dan hun gezelschap en met vijgensaus besprenkelde pastinaak. En ik zou het ook leuk vinden als het schrijven van dit stuk een beetje opschiet en ik niet elke minuut mijn telefoon zie oplichten omdat de WhatsApp-groep ‘KADO VOOR SIEGER’ mijn aandacht vraagt.

Ik zou graag willen dat ik meer controle krijg over de mate waarin al die leuke nieuwe technologische ontwikkelingen in mijn leven geïntegreerd worden. Ik moet daarbij zeggen dat als ik een pak koekjes koop, ik niks anders kan dan die achter elkaar opeten. Daarom koop ik nooit een heel pak bij de supermarkt, maar soms wel één lekkere hopjeswafel bij mijn favoriete bakker. Ik ben niet goed in staat verleidingen te weerstaan als die binnen handbereik liggen.

Steeds vaker hoor je mensen klagen over hoe internet hun tijd opeet. Dat ze gek worden van de hele dag bliepjes en schermpjes. En iedereen vindt het toch ongezellig als tijdens een film je vriend of vriendin vooral naar zijn iPhone staart.

Voor mij werd het grootste probleem dat ik thuis geen rust meer vond. Ik zou daar ook weleens geen internet willen hebben, of geen mogelijkheid voor het slapen zakelijke mail te checken.

Op internet stuitte ik op twee programma’s van dezelfde maker. De ene heet Freedom. Daarmee kun je, als je een tekst wilt schrijven, voor een bepaalde tijd je internet blokkeren. De enige manier om die blokkade ongedaan te maken, is je computer herstarten. Als je een tekst wilt schrijven waarvoor je dingen moet opzoeken, kun je Anti-Social gebruiken. Die blokkeert alleen specifieke sites, zoals Facebook en Twitter, maar afhankelijk van je eigen voorkeuren kun je ook chatsites voor mensen met een lilliputter-fetisj daaraan toevoegen. Ik heb dit geprobeerd en als ik zonder telefoon in de kroeg ging werken was het ideaal. Als ik thuis werkte, pakte ik gewoon mijn telefoon of iPad: blokkade omzeild. Ik stuurde een mailtje naar de makers van Freedom of er ook een app van is, ze mailden terug dat ze die wel willen aanbieden, maar dat Apple dit tegenhoudt.

Bedrijven zien niet (of willen niet zien) dat er steeds meer mensen zijn die niet alleen sneller en meer internet willen. Digitale oases van rust lijken mij juist een gat in de markt.

Nu heb ik zelf de oplossing geïmproviseerd. Ik heb geen 3G meer op mijn telefoon en het internet heb ik van mijn huis naar mijn werkplaats verhuisd. Internet is nu weer zoals vroeger, toen je het nog deed in de studeerkamer van je vader. Eén keer per dag ga ik naar een koffiezaakje en daar werk ik dan heel efficiënt in een half uur al mijn mail weg om vervolgens nog even te Facebooken en te Tinderen. Mijn eigen huis voelt als een vakantiehuisje waar ik lekker boeken kan lezen en tijd heb om de keukenkastjes in een nieuwe kleur te verven (grijsgroen).

Maar ideaal is het niet. iMessages komen niet meer aan, waardoor ik afspraken mis. En ik zou thuis bijvoorbeeld wel selectief internet willen, internet voor 2 euro per maand waarmee ik alleen de bioscoopladder en de OV9292-app kan gebruiken. Bedrijven zouden meer in dit soort oplossingen moeten investeren.

Waar Apple vrijheids-apps tegenhoudt, is Android wél bezig de Freedom-App te ontwikkelen. En waarom zouden internetaanbieders niet ook een optie gaan aanbieden waarbij je je eigen internet openingstijden kunt geven? Bijvoorbeeld gewoon van 9 tot 5, zodat je ’s avonds geen mail meer hoeft te zien? Ook geloof ik in een apparaat dat restaurants in staat stelt al het internetverkeer te blokkeren, zodat mensen niet kunnen whatsappen tijdens het eten. Niet een hotspot, maar een coldspot. Ik denk dat de toekomst van de technologie ligt in slimme oplossingen waarmee je momenten van digitale rust kunt creëren.

En ik zal wederom de eerste zijn om die nieuwe technologie te omarmen.