27 doden en 235 gewonden na beschieting protest Libië

Gewapende militieleden hebben vrijdag het vuur geopend op een vreedzaam protest in de Libische hoofdstad Tripoli. 27 betogers kwamen om en 235 raakten gewond, meldt het staatspersbureau Lana.

De betoging in Tripoli voordat de militie het vuur opende. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Gewapende militieleden hebben eerder vandaag het vuur geopend op een vreedzaam protest in de Libische hoofdstad Tripoli. 27 betogers kwamen om en 235 raakten gewond, meldt persbureau Reuters op gezag van premier Ali Zeidan.

De demonstranten willen dat de gewapende groepen worden ontbonden en vertrekken uit de hoofdstad. Ze zwaaiden met Libische en witte vlaggen en riepen in leuzen om een leger en om politie. Die zouden de plek van de militie moeten innemen.

Demonstranten keren terug met wapens op plek van de aanval

De demonstranten waren onderweg van een moskee naar het hoofdkwartier van een militie waar ze onder vuur werden genomen met machinegeweren en granaten. Volgens getuigen keerden sommige demonstranten met wapens terug op de plek van de aanval, er wordt rekening gehouden met meer slachtoffers

Persbureau AP baseert het dodental op basis van verklaringen uit ziekenhuizen. Het Franse persbureau AFP gaat vooralsnog uit van 15 doden en 95 gewonden. Het staatspersbureau riep burgers op om bloed te komen doneren voor de gewonden die bij de ziekenhuizen werden binnengebracht.

Militie beschuldigt demonstranten het vuur te hebben geopend

Het hoofd van de militie, die zijn wortels heeft in de stad Misrata, maar tegenwoordig ook in Tripoli veel macht heeft, zwoer in een telefonisch interview dat milities uit Misrata alleen ‘dode lichamen’ zullen achterlaten. Volgens Al-Taher Basha Agha waren het de betogers die het vuur openden.

“Wie is degene die ze opzweept?”, zei hij. “De kwaadaardigen die burgers gebruiken als een brug naar de macht.” Hij sloot het gesprek af met een dreigement. “Tripoli heeft nog geen oorlog gezien, maar dat verandert binnenkort.”

Volgens staatspersbureau LANA zijn militairen op de plek van de aanval om demonstranten en militieleden uit elkaar te houden. De militairen hebben de opdracht om iedereen die vijandig gedrag vertoont, neer te schieten.

Libische premier gebiedt milities Tripoli te verlaten

In een reactie op de aanval heeft de Libische premier Ali Zeidan de milities opgeroepen om Tripoli te verlaten. “Het gebruik van wapens buiten het leger en de politie is gevaarlijk”, zei hij. “Alle gewapende milities moeten zonder uitzondering Tripoli verlaten.” Vorige maand werd Zeidan nog ontvoerd door milities.