De tuinierster

None

Wie? Loes Mertens, 29

Wat? Groentenveredelaarster

Be the change you want to see, dat is het motto – met dank aan Ghandi – van Loes Mertens. Daarom eet ze biologisch en veelal vegetarisch. Ze werkt aan duurzame verandering als biologische plantenveredelaar bij zaadteeltbedrijf voor biologische en biologisch-dynamische zaden De Bolster. In deze functie ontwikkelt ze nieuwe groenterassen die beter presteren onder biologische teeltomstandigheden. Het resultaat? Een verbeterde smaak, teelgemak, ziekteresistentie en een hogere opbrengst met minder bemesting en waterverbruik.

„Gelukkig beschouwen steeds meer mensen zaadgoed als een stuk cultureel erfgoed, waar we zuinig op moeten zijn”, zegt Mertens. „Door zaadgoed van een grote diversiteit aan groentes, kruiden en bloemen aan te bieden, dragen we ons steentje bij dit cultureel erfgoed veilig te stellen.”

Naast het kweken van nieuwe groenterassen, organiseerde Loes Mertens samen met studenten en alumni van de Universiteit van Wageningen dit jaar voor het eerst het vak ‘Farm Experience Internship’. Studenten krijgen de kans hun wetenschappelijk kennis te koppelen aan de praktijk door stage te lopen op een innovatief en meestal ecologisch boerenbedrijf. ‘Ervaringsleren’ staat hierin centraal en het creëren van een netwerk tussen de universiteit en de praktijk.