‘De longlist vond ik al een grote eer’

Schrijver Toine Heijmans won de Prix Médicis étranger.

Foto ANP

Hij kreeg het nieuws al een week geleden, maar mocht het niemand vertellen. Pas dinsdag, bij zijn Franse uitgeverij, zag Toine Heijmans „dat het echt was”. Daar lagen stapels van zijn debuutroman En mer, voorzien van een rode wikkel met de aanbeveling ‘Prix Médicis étranger 2013’. Er zijn meteen maar 10.000 exemplaren bijgedrukt.

Die middag ontving Heijmans, in het dagelijks leven verslaggever van de Volkskrant, in het Parijse restaurant La Méditerranée de prestigieuze literaire prijs. Hij verkeert in goed gezelschap op de erelijst met wereldvermaarde schrijvers zoals Dave Eggers (2009), Orhan Pamuk (2005) en Paul Auster (1993). Glunderend kwam Heijmans naast de Franse laureate, Marie Darrieussecq de trappen van het restaurant af. „Dit is echt wat mensen overkomt, dacht ik. Al die journalisten die foto’s van je willen maken... ik sta normaal ook gewoon aan die andere kant”, zegt hij nog ietwat beduusd in het uitgeverskantoortje aan de rand van Saint-Germain-des Prés. „De notering op de longlist vond ik al een grote eer. ”

Op zee, in 2011 al in Nederland verschenen bij L.J. Veen (nu Atlas Contact), vertelt de psychologische strijd van kantoorman Donald op een grote solozeilreis die zijn zevenjarige dochtertje heeft meegenomen en haar op volle zee kwijtraakt. Deze zomer kwam de vertaling van de Belgische Danielle Losman in Frankrijk uit. Het gezaghebbende Magazine Littéraire noemde de schrijfstijl voor een eerste roman „verbluffend, hypnotiserend, soms stotend, met zinnen die elkaar op het ritme van de golven van een woeste zee opvolgen”.

Heijmans zoekt het succes, Hollands bescheiden, vooral bij anderen. „Het boek is heel goed vertaald, denk ik. Het gevoel dat ik erin wilde leggen, de liefde van een vader voor zijn dochter en zijn vrouw, komt in dat romantische Frans nog net iets beter naar voren”, zegt hij. En verder? „Ik begrijp dat de korte zinnen die ik schrijf heel on-Frans zijn. En de psychologie trekt ze aan.” Maar bovenal zijn Fransen zeilgek. Grote zeilraces zijn voorpaginanieuws . „Ik ben meteen uitgenodigd voor een literair festival in Bretagne dat alleen over de zee gaat”, glimlacht Heijmans.