De depressies en therapie van tv-icoon Ruby Wax

Of iemand gezond is kan je aflezen aan zijn/haar badkamer. ‘Als mensen denken dat ze een kroonluchter, een bad Italiaans marmer en een toilet dat meer dan drie functies heeft (tegenwoordig spelen sommige ervan zelfs Rachmaninov als je de deksel opendoet en ze besproeien je met seringenparfum nadat je hebt geplast) nodig hebben, dan zijn ze niet gezond,’ aldus tv-icoon Ruby Wax in haar gezondheidsboek Tem je geest.

Het is een van de weinige grappen die ze niet ook al maakte bij haar College Tour bij Twan Huys. Maar voor wie het College wil terug lezen: alles is terug te vinden in dit boek. Behalve de geintjes ook de jeugdherinneringen aan een moeder die de hele dag met sponzen rondloopt en zelfs sponzen aan haar knieën bindt om de vloer makkelijker te kunnen dweilen. Zo ook de opmerkingen van haar vader dat ze niets waard was, en dat haar ouders (gevluchte Joden uit Oostenrijk) aan depressies leden.

Hetzelfde geldt voor het openhartige verslag van haar depressies. Goed, ze ging bij Huys niet uitgebreid in op haar manie om blauw-wit gestreepte kussenslopen te kopen en ook het gebrek aan aandacht voor haar eigen kinderen (die alle drie dankzij de genen van haar man ‘normalig’ zijn) is nieuw, maar de strekking van haar verhaal komt helder uit het uurtje College Tour. Wie Tem je geest wil lezen moet dat doen om meer te weten te komen over mindfulness en hoe die Wax geholpen heeft bij haar depressies. Enkele tips: pauzeer af en toe vijf seconden en besef wat je aan het doen bent, focus je op je pijn dan zakt die weg (ideale tip voor de gezondheidszorg), proef, luister en beweeg bewust.

Wax kwam sympathiek over bij die College Tour, ze had oor voor een emotionele student die totaal verward een gedicht voorlas. Aan het slot zei ze bescheiden dat Malala (de gast voor de College Tour daarop) veel interessanter was dan zij. Daar had ze gelijk in.

Tem je geest staat vol met grappen en persoonlijke verhalen, maar het is voorspelbaar en daarom nogal saai. Toch staat Wax met haar boek over depressies en mindfulness op plek 3 in de bestsellerslijst. Het boek Ik ben Malala bungelt onderaan. En zo weten we waar we aan toe zijn: we doen liever aan mindfulness dan aan vrouwenrechten.

Toef Jaeger

    • Toef Jaeger