de biefstukverkoper

Wie? Philip van Verschuer, 25

Wat? Eigenaar van webshop Dutch Angus

Hij verkoopt stukjes koe, verpakt in vleespakketjes. Geen gewone, Hollandse runderen – Philip van Verschuer werkt met het Aberdeen Angusras, een koeienras dat op een paar plekken in Nederland wordt gehouden. Begin dit jaar zette Van Verschuer webshop Dutch Angus op. Het concept is simpel: hij koopt hele Anguskoeien, laat ze slachten en bezorgt ze dan in stukjes door heel Nederland.

Van Verschuer leerde het Angusras kennen op de „hobbyboerderij” van zijn familie, vertelt hij. Het vlees van de grote beesten heeft dunne vetlijntjes, wat ze een andere smaakt geeft dan ‘gewone’ koeien, legt Van Verschuer uit. „Lekkerder”, vindt hij.

Lekker, oké. Maar wat is er duurzaam aan biefstuk? De Anguskoeien grazen bij biologische boeren in natuurgebieden, vertelt Van Verschuer. „De koeien zijn goed voor de biodiversiteit en de boeren betalen Natuurbeheer voor de pacht van de grond.”

Hoogstpersoonlijk zoekt Van Verschuer elk dier uit op de wei – het is toch een investering elke keer. Een koe kost zo’n 3.000 euro. „Dat is inclusief slacht en transport.” Voor een biefstuk van 200 gram vraagt hij 7,44 euro. Zijn klanten zijn particulieren en restaurants. Ervan leven kan hij nog niet, maar Van Verschuer is optimistisch. „Over een paar maanden lukt dat wel.”