de architect

Wie? Jurrian Knijtijzer

Wat? Architect

Bouwbedrijven in Nederland hebben weinig fantasie, vindt Jurrian Knijtijzer. „Ze blijven doen wat ze altijd al deden.” Terwijl er ook zoveel ándere dingen kunnen. Knijtijzer ontwikkelde massief houten ‘dozen’ om in te wonen of in te werken. Modules, noemt Knijtijzer ze. Die kunnen „als legostenen” naast en op elkaar worden gebouwd.

Ze staan nu nog nergens, maar zijn bedrijf Woodstacker is in „vergevorderd stadium” met de onderhandelingen over een project voor studentenwoningen in Amsterdam en Groningen. Daar staan ergens volgend jaar gestapeld houten complexen – „als alles goed gaat”. Financiers zijn er ook, mits de projecten daadwerkelijk doorgaan.

Hout is duurzaam materiaal, legt Knijtijzer uit. „Anders dan beton slaat het CO2 óp in plaats van uit.” De vooroordelen die over hout bestaan wil hij direct even uit de weg helpen: hout is níet brandgevaarlijk, gaat níet schimmelen en het gebruik ervan leidt níet automatisch tot ontbossing. „Wij gaan voor elke boom een nieuwe planten.”

Knijtijzer had al een architectenbureau, By Bali. De markt is moeilijk, zegt hij. En dan, opgeruimd: „Dat dwingt tot nieuwe ideeën.” Bij een groot bouwbedrijf zou hij zou hij niet willen werken. „Daar is duurzaamheid nog iets in de marge – vooral belangrijk voor het imago enzo.”