De adviseur

None

Wie? Don Gerritsen, 29

Wat? Consultant bij KPMG

Het bedrijfsleven, dáár zitten mogelijkheden, gelooft Don Gerritsen. Om geld te verdienen, ja, maar ook om een duurzamere wereld te realiseren. En dat kan prima tegelijkertijd.

Gerritsen is duurzaamheidsconsultant bij KPMG en actief bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Bij KPMG adviseert hij bedrijven en overheden over duurzaamheid. Grote bouwbedrijven of ministeries, bijvoorbeeld. Gerritsen maakt dan een „duurzaamheidsstrategie” voor ze. Dat klinkt „een beetje vaag”, weet hij. Maar concreet betekent dat bijvoorbeeld: hoe kunnen klanten minder CO2 uitstoten of minder water verbruiken?

Namens de duurzame beleggersvereniging grijpt hij tijdens aandeelhoudersvergaderingen van Shell, Philips of ING soms de microfoon. Dan bevraagt de raad van bestuur over hun duurzaamheidsbeleid. „Niet verwijtend”, zegt Gerritsen. Zitten zulke bedrijven op zijn kritiek te wachten? „Ze zien het eerder als gratis advies.”

In de financiële sector valt nog veel te verbeteren, vindt hij. Zo zouden institutionele beleggers als pensioenfondsen opener moeten zijn – dat zou ze ook dwingen tot duurzamer beleggen. „Dat betekent niet dat ze alleen in windmolens moeten investeren”, legt hij uit. „Ze moeten vooral in bepaalde dingen níet beleggen.” Niet in kolencentrales, bijvoorbeeld. Levert ook nog eens meer rendement op, zegt Gerritsen. „Op de lange termijn dan.”